Festilent en Herpinia kruisen de degens in jacht op aansluiting met subtop

‘Gezien de ranglijst is deze wedstrijd een enorm belangrijke pot’

Door Siem van Merwijk

REGIO - In het verspreidingsgebied van weekblad Arena zijn in totaal tien voetbalverenigingen actief: DAW in de Tweede Klasse F, EGS’20 in de Derde Klasse D, Achilles Reek, Festilent, Herpinia, SES, Vesta’19 en VV Gassel in de Vierde Klasse H, OKSV in de Vijfde Klasse B en VCO in de Vijfde Klasse E. Gedurende het seizoen 2021-2022 levert dit de nodige regioderby’s op voor de diverse ploegen. Met name in de Vierde Klasse H, waarin zes echte Arena-teams elkaar treffen. Ter voorbereiding op deze doorgaans spectaculaire duels blikt Arena in de rubriek ‘Arena-derby’ wekelijks vooruit in een dubbelinterview met twee nauw betrokkenen. Deze week twee talenten die terugkeerden op het oude nest.

Generatiegenoten uit ‘de klas van 1997’ Nick van der Horst (Festilent) en Job van Roosmalen (Herpinia) speelden jarenlang op een hoog niveau in het regionale (jeugd)voetbal. Van der Horst als sluitpost van UDI’19, Van Roosmalen als centrumverdediger bij SV TOP. Hoewel ze het beiden schopte tot het eerste elftal van de grote namen keerden ze een tijd geleden terug bij hun oude liefdes, ze leggen uit waarom en blikken vooruit op hun onderlinge treffen.

Jullie keerden beiden enkele seizoenen geleden al terug bij Festilent en Herpinia, maar speelden daaraan voorafgaand jarenlang op een hoger niveau. Waarom hebben jullie ooit de keuze gemaakt om te vertrekken?
Nick: “Als tweedejaars C ben ik van Festilent naar UDI’19 gegaan. Mijn overstap had niet echt een bijzondere reden. Ik werd destijds benaderd omdat ze in Uden nog een keeper zochten. Na een aantal proeftraining was ik er over uit dat ik de overstap wilde maken, omdat het sportief gezien een stap vooruit was en ik het er direct naar mijn zin had.”

Job: “Tot en met de D-junioren heb ik bij Herpinia gevoetbald, waarna ik naar SV TOP ben gegaan. In Oss ging de BVO-jeugd samen met NEC, waardoor de amateurtak hun plek overnam in de profcompetitie. Het leek mij destijds een mooie uitdaging om op dat niveau te spelen, dus die keuze was vooral om sportieve redenen.

Toch kwam het voor jullie allebei tot een terugkeer, wat was hiervoor de reden?
Nick: “Hoewel ik een mooie tijd heb gehad bij UDI waarin ik veel nieuwe mensen heb leren kennen is de optie om terug te keren naar Festilent altijd in mijn achterhoofd blijven zitten. Het is van oudsher toch mijn club en het dorp waar ik vandaan kom, vandaar dat ik de keuze heb gemaakt om twee seizoenen geleden terug te keren.”

Job: “Bij TOP heb ik het tot en met het eerste gevoetbald. Nadat ik twee jaar niet had gespeeld door zware blessures wilde ik plezier in het spelletje terugvinden. Daarom heb ik de keuze gemaakt om terug te keren naar Herpinia, wat tot nu toe al meer dan drie jaar uitstekend bevalt.”

Wat maakt het spelen voor dorpsclubs als Herpinia en Festilent anders?
Nick: “De dorpse sfeer die heerst bij Festilent maakt het anders. Iedereen kent elkaar binnen de vereniging, vaak al van jongs af aan. Het zorgt voor gezelligheid, wat mij logischerwijs wel bevalt.”

Job: “De betrokkenheid is hier vele malen groter. Dat merk je aan het feit dat er veel meer mensen komen kijken, maar ook binnen de vereniging zelf. Wanneer we bij TOP met 3-0 verloren kon het zijn dat iedereen direct wegging na de wedstrijd, hier blijven we met zijn allen in de kantine. Die combinatie van prestatie en gezelligheid is hier naar mijn mening perfect in balans.”

In het huidige seizoen staan Festilent en Herpinia op een 7e en 9e plek. Zijn de ranglijst en posities een juiste weerspiegeling van jullie kwaliteiten?
Nick: Tot nu toe niet. Wij hoopten voorafgaand aan het seizoen wat hoger te staan. We doen er uiteraard alles aan, maar hebben hier en daar toch ietwat onnodig punten laten liggen. Om daar verandering in te brengen is het belangrijk om samen positief te blijven en de schouders eronder te zetten in de komende wedstrijden.”

Job: Deels. We zijn natuurlijk niet zo’n grote club en dat merk je als er jongens wegvallen. De resultaten vielen daarom tegen in de eerste duels. Nu iedereen langzaam maar zeker terugkeert beginnen de punten te komen. Wat dat betreft staan we voor ons doen wellicht wat te laag. Als de groep compleet blijft en we de scherpte behouden kunnen we ongetwijfeld hoger eindigen dan dit.”

Aanstaande zondag kan gezien worden als een zespuntenwedstrijd, daar waar het onderlinge verschil slechts een punt bedraagt. Hoe zien jullie dit?
Nick: “Ik had het nog niet als een zespuntenwedstrijd benaderd, maar gezien de ranglijst is de wedstrijd tegen Herpinia inderdaad een enorm belangrijke pot. Anderzijds is dat voor ons iedere week zo, alleen in dit geval is een overwinning een erg goede stap vooruit.”

Job: “We zijn erg slecht gestart en hebben nu twee wedstrijden op rij gewonnen. Als we deze lijn weten vast te houden kunnen we naar boven kijken in plaats van ons zorgen maken. Dat geldt denk ik ook voor hen Festilent, al zullen zij sowieso al wat andere intenties hebben gehad voorafgaand aan dit seizoen.”

Bereid je jezelf dan ook specifiek voor op zo’n wedstrijd?
Nick: “Voor mij persoonlijk maakt het geen verschil. Ik bereid mezelf op iedere wedstrijden hetzelfde voor, daaraan maakt de tegenstander geen verschil. Bovendien is Herpinia voor mij persoonlijk een nieuwe tegenstander, waardoor ik er ook vrij blanco in sta.”

Job: “Onze trainer bereid ons altijd uitstekend voor met informatie, maar eigenlijk maakt de tegenstander niet zoveel uit. Wanneer wij compleet zijn en met de juiste energie op het veld staan kunnen we iedereen verslaan in deze competitie, dus ook Festilent. ”

Wat wordt de uitslag?
Nick: 2-0
Job: 0-2

Tijdens het voorspellen vroeg Job wat er op het spel staat bij de voorspelling, waarna hij zelf met de suggestie kwam van een pilsje aan de bar. Uiteraard ging Nick akkoord, en is er afgesproken dat degene met een juiste voorspelling wordt getrakteerd op een rondje in de kantine. Wordt ongetwijfeld vervolgd!

|Doorsturen

Arenalokaal in beeld

Laatste nieuwsVacatures

Specials

Ondernemend nieuws

Faillissementen

Meest gelezen

Laatste reacties