Afbeelding

Lezing Historische Geografie Brabant in heemhuis Zeeland

Zeeland 664 keer gelezen

ZEELAND - Op maandag 26 februari van 20 tot 22 uur verzorgt Heemkundekring Zeeland de lezing Historische Geografie Brabant. Deze wordt gegeven door Huub van Herpen uit Heesch en Henk Geurts uit Nistelrode in het heemhuis aan de Kleine Graspeel 3b in Zeeland. Een aanrader voor de liefhebber van dorpsgeschiedenis en landkaarten. Toegang is gratis en iedereen is welkom.

De drie heemkundekringen van de gemeente Maashorst zijn aan een langlopend project begonnen. Ze gaan meedoen met Historische Geografie Brabant. Wat betekent dat? Het is een provinciebreed initiatief, dat probeert om oude informatie over iedere plaats overzichtelijk te tonen aan het publiek. De basis bestaat uit de oudste kadasterkaart die in 1832 voor heel Nederland is gemaakt. Van ieder stukje grond en van ieder huis werd de eigenaar vastgelegd. En het gebruik van die grond. Zo kun je in een oogopslag zien waar bos was, of heide, of bouwland en grasland en waar een huis of schuur of een bakhuis stond. Onder deze oude kaart zit een doorschijnende moderne landkaart. Daardoor kun je de loop van oude zandwegen nog volgen. Hoe zag bijvoorbeeld de Graspeel er uit voor de ruilverkaveling? Waar liep de Hooge Raam voordat de Scheiwal werd gegraven? Aan ieder perceel kan extra informatie worden toegevoegd, zoals een stukje stamboom van de bewoners, een oude foto, oude veldnamen, etcetera.

Historische Geografie Brabant levert een werkomgeving in de cloud. Daardoor kunnen meerdere mensen tegelijk aan hetzelfde project werken. Naar wens gezamenlijk in het heemhuis of alleen thuis. Of zelfs vanuit het buitenland. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant