Mart, Stan en Nout van der Zwaan op sportpark Den Dries.
Mart, Stan en Nout van der Zwaan op sportpark Den Dries.

‘Het is leuk om samen te voetballen’

Zeeland 1.239 keer gelezen

OVENTJE - Op het wedstrijdformulier van VV VCO staat vier keer dezelfde achternaam: Van der Zwaan. Allemaal komen ze uit hetzelfde Zeelandse gezin. Het gaat om de broers Stan (24), Mart (21) en Nout (18). Alle drie spelen ze in het eerste elftal van de voetbalclub. Hun vader Ties is leider van het elftal. Of ze daar voordeel bij hebben? Zeker niet. Het drietal moet net zo hard werken als de rest voor hun plekje op het veld. De elf beste spelers worden door de trainer opgesteld.

Stan, Mart en Nout zijn op jonge leeftijd lid geworden van VCO. “Ons pap speelde daar, dus dan kom je er automatisch ook terecht”, legt Stan uit. “We zijn in de jeugd gestart en altijd gebleven. Het is een gezellige club en mijn vrienden spelen hier ook. Ik heb nooit een reden gehad om te vertrekken. We zitten prima hier. In het veld geven we alles en gaan we voor de winst, na afloop pakken we met z’n allen een biertje in de kantine. Vaak blijft het dan nog lang gezellig. Soms te lang.”

Eerste elftal
De broers hebben allemaal op hun zeventiende hun debuut gemaakt in het eerste elftal. Het is in 2015 dat VCO na een jaar van afwezigheid met een piepjong team terugkeert in de standaardklasse voor eerste elftallen. Stan, destijds 17 jaar oud, is onderdeel van die ploeg. Er volgen een paar zware jaren, maar de hechte groep geeft niet zomaar op. Ze blijven knokken voor wat ze waard zijn en elke zondag leren ze weer wat bij. Langzaam maar zeker wordt de stijgende lijn ingezet. Nu is VCO aangekomen op een punt dat ze lekker mee kunnen voetballen in de vijfde klasse. Waar ze voorheen de gedoodverfde lantaarndrager waren, mogen ze nu voorzichtig omhoog kijken.

Mart kan zich zijn eerste wedstrijd bij de senioren ook nog goed voor de geest halen. “Het was zondag en voor mijn gevoel nog veel te vroeg”, blikt hij terug. “Er waren te weinig spelers en ik had geen keuze: ik moest mee. Het grootste deel van de wedstrijd zat ik op de bank, maar tegen het einde mocht ik nog invallen. Ik zal nooit meer vergeten dat ik toen een penalty veroorzaakte. Gelukkig hield onze keeper de bal tegen.”
Nout is een van de jongste aanwinsten. Slechts één speler in de selectie is jonger dan hij is. Vorig seizoen speelde hij al een paar keer mee. Nu heeft hij samen met zijn teamgenoten definitief de overstap van de jeugd naar de senioren gemaakt. “We hebben een jonge groep waar we jaren mee vooruit zouden moeten kunnen”, stelt Nout. “Onze oudste speler is pas dertig. Het gros van de voetballers is echter tussen de 21 en 25 jaar oud. Hier moeten we het voorlopig mee doen.” Op dit moment heeft VCO in de jeugd nog twee teams: JO16 en JO8. Het duurt dus nog wel even voordat er nieuwe aanwas voor de senioren is.

Grotere groep
Het hebben van een grotere selectie heeft meerdere voordelen. Spelers moeten nu echt knokken voor hun plek in het elftal. Een basisplaats is geen gegeven meer. Wie niet presteert, loopt grote kans zijn plek kwijt te raken. Dat is wel eens anders geweest. Ook voor Stan, Mart en Nout zijn er geen zekerheden. “Dat ons pap de leider van het elftal is, verandert voor ons helemaal niks”, zegt Mart. “Daar zit ook echt niet mee. Thuis is het onze vader, bij VCO is het onze leider. Dat zijn we overigens ook gewend, want in de jeugd hebben we hem allemaal een keer als trainer gehad.” Stan vult aan: “Uit het publiek hoor je wel eens grapjes van ‘staan ze er weer met z’n drieën in?’ Gelukkig valt dat mee. Iedereen weet hoe het zit.”
Wie denkt dat het bij familie Van der Zwaan aan de keukentafel alleen over voetbal gaat, heeft het mis. Stan: “Natuurlijk hebben we nog wel eens een discussie, maar meestal doen we dat direct na de wedstrijd. Het is niet zo dat we thuis alles nog even gaan zitten analyseren.”

Nieuw seizoen
Inmiddels staat het nieuwe seizoen voor de deur. VCO start de competitie met een thuiswedstrijd tegen SV Olland. De broers hopen op eenzelfde eerste seizoenshelft als in 2021. “Op enig moment stonden we zelfs vierde”, vertelt Stan. “Door blessures en gebrek aan scorend vermogen zijn we uiteindelijk teruggezakt. We eindigden tiende van de dertien.” “Ja, toen kwam Nout erbij”, vult Mart lachend aan, wat hem op boze blikken van zijn broertje komt te staan. Stan vervolgt zijn verhaal: “Er zit een enorme groei in het team. We hebben een prima voorbereiding achter de rug. Iedereen is gemotiveerd en de mentaliteit is goed. Tegen hoger geklasseerde ploegen weten we toch strijd te leveren. Het staat goed, we maken goals en boeken resultaten. Bij een fitte selectie moeten we dit seizoen in de middenmoot mee kunnen doen. De trainer (Mario van Berkom, red.) is nog ambitieuzer. Hij wil voor de vijfde plek gaan en het liefst ook nog een periodetitel.”

Persoonlijke ambities
Naast doelstellingen met het team hebben Stan, Mart en Nout ook nog persoonlijke ambities. Ze vinden het sowieso leuk om samen in hetzelfde elftal te spelen. Stan en Nout zijn allebei middenvelders en daarmee elkaars concurrenten. “Natuurlijk wil ik zoveel mogelijk minuten maken”, begint Stan. “Het zou helemaal mooi zijn als ik vanaf het middenveld nog wat doelpuntjes mee kan pikken.” Mart, die linksvoor speelt, wil zijn doelpuntenproductie verhogen. “Vorig seizoen heb ik het net niet zo vaak gevonden”, geeft hij toe. “Dit jaar hoop ik met doelpunten belangrijk te zijn.” Nout zet in op een vaste basisplek. “Ik wil er op de juiste momenten staan voor het team. Als ik dan een keer scoor is helemaal mooi meegenomen.”

Selectie VCO
Lander Daeriemaeker
Jean van Deijne
Nick Gruijtrooij
Nicky van Hal
Job Hendriks
Luuk Huvenaars
Roel Huvenaars
Sil Jacobs
Laurence Jans
Merijn Janssen
Tomas van Lieshout
Bas Raaijmakers
Stef Rooijendijk
Joshua Santegoets
Ben Schel
Sep Schraven
Bram Verbruggen
Gijs Verbruggen
Mart van der Zwaan
Nout van der Zwaan
Stan van der Zwaan

Trainer/coach
Mario van Berkom

Leider
Ties van der Zwaan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant