Afbeelding

HelemaalGroen: Zeelandse Sonja Verstegen ruimt zwerfvuil op

Zeeland 508 keer gelezen

ZEELAND - Onder het motto ‘Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel’ gaat Sonja Verstegen uit Zeeland regelmatig op pad om zwerfvuil op te ruimen in de omgeving. Zij maakt daarbij gebruik van de app HelemaalGroen.

Sonja Verstegen is al langere tijd een actieve zwerfvuilraper. De Zeelandse werkt als financieel medewerkster en is momenteel op zoek naar een ‘groenere uitdaging’. Sinds vorig jaar gebruikt ze de app HelemaalGroen. Sonja stoort zich aan de hoeveelheid afval in bermen, sloten en bossen. “Ik vind dat iedereen in onze landelijke omgeving vrij van de natuur moet kunnen genieten, zonder overal afval tegen te komen.”
Omdat ze graag wandelt is het een nieuwe hobby geworden om al lopend afval op te rapen. “Het bezorgt me een goed gevoel om tegelijkertijd voor de natuur en voor mezelf bezig te zijn. Ondertussen geniet ik van het zingen van de vogels en het mooie landschap.”

‘Ik hoop op meer zwerfvuilrapers’

Sonja’s wens is dat mensen gaan inzien dat afval de omgeving er niet mooier op maakt. “Gewoon niks zomaar om je heen gooien, daar zijn prullenbakken voor. Ik hoop ook dat er meer zwerfvuilrapers komen, want alle beetjes helpen. Goed voor jezelf en goed voor de natuur.”

Gemeente Maashorst
Sonja kreeg handschoenen, een grijper, vuilniszakken en een zakring via de gemeente Maashorst. Ze vindt het heel prettig dat ze de volle zakken met haar ingezamelde zwerfafval gewoon langs de straat kan laten staan. “De gemeente haalt ze na een telefoontje of mail dan de volgende dag op.”

HelemaalGroen
HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en maakt hun inzet zichtbaar op een kaart. Activeer de app (app.helemaalgroen.nl) wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de huidige 9.200 vrijwilligers begint de kaart van Nederland steeds groener te kleuren. Het is stimulerend om de eigen route te kunnen zien, maar ook die van deelnemers uit de eigen omgeving en de rest van het land: www.helemaalgroen.nl.
In 2021 zijn ruim 220.000 geregistreerde kilometers ontdaan van zwerfvuil in Nederland. Na ruim twee jaar is duidelijk dat dit door Jaap de Boer (gepensioneerd dierenarts uit de Achterhoek, red.) gestarte burgerinitiatief breed wordt gedragen. Sonja: “Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend of in een scootmobiel.”

De gemeente Maashorst telt nog nauwelijks vrijwilligers bij HelemaalGroen. Dat het initiatief veel potentie heeft laat de gemeente Berkelland wel zien met inmiddels 462 deelnemers (meer dan 1% van alle inwoners) en 23.000 opgeschoonde kilometers in 2021.

Uit de krant