Afbeelding

Velpse bakker Erik van Rodijnen maakt droom waar in Nijmegen

Velp 1.660 keer gelezen

Door Annelies Graafsma

VELP/NIJMEGEN - Vanaf 1 januari bakt en verkoopt Erik van Rodijnen (29) zijn zuurdesembrood in de bakkerij aan de Lange Hezelstraat in Nijmegen. Het is pas een jaar geleden dat zijn droom werkelijkheid werd. “Ik had een burn-out en kwam vanuit een re-integratietraject bij het Ambachtscentrum in Velp in aanraking met de plannen van de Drie-eenheid. Ik ging brood bakken in het Emmausklooster en verkocht mijn brood in het Kunstkerkje in Velp (NB). En tot eind december blijf ik dat daar doen.”

Brood bakken is Eriks passie. Het succes van de bakkerij in Velp is dusdanig dat hij, weer een jaar later, de overstap naar Nijmegen durft te maken. Van Rodijnen zocht naar mogelijkheden om wonen en werken te combineren: “Opeens kwam alles samen. Binnen drie dagen waren we eigenlijk rond. Ik kan boven de zaak wonen en de aloude bakkerij is gevestigd in een historisch pand in de oudste straat van Nijmegen.”

Een eigen bakkerij? “Net als in Velp gaat in Nijmegen de winkel vier dagen per week open. Ik heb geleerd rust te nemen, elke zondag houd ik vrij voor mijzelf, ik wandel en zet mijn telefoon uit. Ik heb geleerd mijn hoofd leeg te maken. De goden zijn mij goed gezind geweest, ik heb weinig last van de gestegen energieprijzen en ook de prijzen van de grondstoffen vallen mee. Maar wil ik verduurzamen, dan moet het wel iets duurder worden. Op dit moment heb ik weinig kosten, dat verandert straks wel. Natuurlijk is het flink aanpoten, maar mijn ouders en vrienden helpen me de eerste maanden.”

Van Rodijnen, opgegroeid in Alverna, zag voor een bakkerij geen toekomst in het centrum van Grave: “Op de Generaal de Bonskazerne had nog gekund, er is contact geweest, maar dat werd het niet. Ik kan met mijn manier van werken niet tussen grotere zaken zitten. Voor mij is het echt belangrijk dat er een slager, bakker, kaasboer en een groentenboer in de buurt zijn. Zij zijn ook nog eens ondersteunend naar het verenigingsleven. Dat wordt gauw uit het oog verloren. Ik heb te doen met de bakkerijen die het niet redden. De zaken die het wel redden krijgen het drukker, de vraag naar ambachtelijk brood is groot.”

Voor Velp blijft Van Rodijnen bakken. Hij levert straks vanuit Nijmegen aan Carrousel Groen in het Emmausklooster. Hoe en waar zijn brood straks te koop is, hangt af van Carrousel Groen. “Ze weten sinds kort dat ik hier vertrek, ze denken na over de winkel. Carrousel Groen overlegt met een vertegenwoordiging van de buurt. Zo’n winkel zou weer een mooie plek kunnen zijn voor mensen in een re-integratietraject of met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat is waar Carrousel Groen en het Ambachtscentrum zich op richten.”

Uit de krant

Uit de krant