Afbeelding
Nikki Born Photography

David Vos zingt Jacques Brel in Kunstkerkje Velp

Velp 402 keer gelezen

VELP - In het Velpse Kunstkerkje klinken zondag 9 oktober de liedjes van Jacques Brel, gezongen door David Vos. Hij wordt op piano begeleid door Nettie Krull. Het concert start om 14 uur. Kaarten zijn te reserveren via www.kunstinhetkerkje.nl.

Als je het over Franse chansons hebt, mag de eigenzinnige Jacques Brel niet ontbreken; de in 1929 in Brussel geboren chansonnier. Zijn werk is van grote invloed op andere Belgische en Franse artiesten, maar ook op internationale popsterren als David Bowie, Marc Almond en Gavin Friday. Sommige chansons van Brel zijn bekender in hun vertolkingen, waaronder die van Herman van Veen en Rod McKuen, dan de uitvoeringen van hemzelf.
De muzikale loopbaan van Brel komt pas goed op gang wanneer hij van Brussel naar Parijs verhuist. In Frankrijk slaan zijn nummers en optredens vrij snel aan. Zijn carrière komt in internationaal vaarwater als de Amerikaanse dichter, zanger en componist Rod McKuen zijn teksten gaat vertalen. Diens versie van Ne Me Quitte Pas, nu gezongen door Damita Jo DuBlanc, bereikt in 1965 de Amerikaanse hitlijsten onder de titel If You Go Away. De uitvoering van Terry Jacks is in 1974 een top 10-hit in Nederland, als opvolger van Seasons In The Sun, een vertaling van een andere Brel-song, Le Moribond. Brel overlijdt in 1978, op 49-jarige leeftijd, aan longkanker, maar zijn muziek blijft voortbestaan en wordt door vele vertolkers levendig gehouden.

Een van die vertolkers is de Nederlander David Vos. Hij werkte jarenlang achter de schermen van het theater als technicus en lichtontwerper. Zo was hij vaste belichter van Youp van ’t Hek. Hij volgde de regieopleiding aan de Theaterschool in Amsterdam, maar in plaats van regisseur wordt hij acteur en zanger. In 1995 debuteerde hij met Franse chansons: met ‘Ne me quitte pas’ en ‘Voir un ami pleurer’ van Brel. Een jaar later staat hij met het nummer Marieke op de Amsterdamse Uitmarkt. Daarna verzorgde hij dat jaar nog het voorprogramma van de Nederlandse tour van Marianne Faithúll. Al snel volgde er ook een avondvullend Brelprogramma.
David wordt bij dit concert op piano begeleid door Nettie Krull. Zij studeerde piano aan het Conservatoire International de Musique in Paris. Ze behaalde er een ‘Première Médaille à l’Unanimité’ dankzij een combinatie van techniek en ingeleefde interpretatie. Terug in Nederland, in de ban van de Franse taal, knoopte zij daar een studie Frans aan de Universiteit van Amsterdam aan vast. Ook deze sloot zij cum laude af. Nettie werd door haar piano- improvisatietalent en tekstkennis een gewilde begeleidster voor zangers. Ze speelt nu al tien jaar samen David.

Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant