Afbeelding

Crowdfundingsactie voor trekveerpont over Paterswiel Velp

Velp 966 keer gelezen

VELP - Er lopen fraaie wandelpaden rond Oud Velp. De Hertogswetering vormt daarin een natuurlijk barrière waardoor het niet mogelijk is om je weg te vervolgen. Het is een langgekoesterde wens van omwonenden en Dorpsraad Velp om de wandelroutes met elkaar te verbinden door een trekveerpont te realiseren bij het Paterswiel. Enkele enthousiastelingen zijn met het plan aan de slag gegaan. Inmiddels zijn alle vergunningen geregeld en het grootste deel van het project is gefinancierd. Wat ontbreekt is nog zo’n 1.500 euro. De dorpsraad hoopt dit via een crowdfundingsactie bij elkaar te krijgen.

Een van de kartrekkers is Rob Meijs van de dorpsraad. “De prachtige paden in de ecologische verbindingszones rond Oud Velp, als historisch karakteristiek stiltegebied, ontmoeten de plaatselijke Hertogswetering als een onneembare barrière”, legt hij uit. “De enige manier om de wandelroutes te vervolgen is terugkeren op je schreden en over de verharde wegen naar het dichtstbijzijnde bruggetje te lopen en van daaruit het pad te hervatten. Wat een verrijking is het wanneer met een trekveerpont over het plaatselijke Paterswiel de barrière kan worden geslecht. Dat is geheel in lijn met de aard en bestemming van dit ecologisch waardevolle gebied.”
Een trekveerpont over het Paterswiel staat al lang op de wensenlijst. Het is zelfs opgenomen in het Integraal Dorpsontwikkelingsplan Velp (2012). “Alleen was de in het vooruitzicht gestelde subsidie te beperkt, waardoor het lange tijd slechts bij een wens is gebleven”, vervolgt Meijs. Totdat de dorpsraad zich op enig moment opnieuw over het plan buigt. “Als eerste werd contact gelegd met waterschap Aa en Maas, als eigenaar en beheerder van het gebied. Zij stelden zich direct zeer bereidwillig op. De volgende fase werd het aanvragen van vergunningen: bij het waterschap, een omgevingsvergunning bij de gemeente en instemmingsverklaring van een bijna ontelbare groep van mede-eigenaren van het door de ruilverkaveling versnipperde gebied van de Hertogswetering.”

Donaties
De laatste drempel die de dorpsraad nog moet nemen, is het verwerven van de benodigde financiële middelen. “De eindstreep is in zicht”, zegt Meijs opgelucht. “Voor een begroting van 28.500 euro zijn we er in geslaagd al 25.500 euro te verwerven dankzij donaties van onder meer Aa en Maas, ANWB, Rabobank, Postcodeloterij en de Dorpsraad zelf. Met een crowdfundingsactie proberen we de financiering compleet te maken. Grote instituties hebben negentig procent van de kosten gedoneerd of toegezegd, laat dit een uitdaging zijn voor de lokale bevolking en eenieder die dit initiatief een warm hart toedraagt zijn of haar bijdrage te doen.”De actie is gestart met een streefbedrag van 3.000 euro. De provincie Noord-Brabant heeft inmiddels de helft daarvan toegezegd. Ook zijn er al enkele donaties van particulieren binnen. “Zo vlak voor het einde moeten we dat laatste beetje toch ook weten te verkregen”, stelt Meijs. “Komende zomer hopen we het project af te ronden, zodat elke keer wanneer je door dit prachtige natuurgebied wandelt en je van het pontje gebruik maakt, je dit als een beloning voor je donatie ervaart.”

Doneren voor het trekveerpont over het Paterswiel in Velp kan via www.crowdfundingvoornatuur.nl/trekveerpont.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant