Afbeelding

KBO Velp viert 60-jarig bestaan: ‘We zijn op zoek naar jongere ouderen’

Velp 1.373 keer gelezen

VELP - Seniorenvereniging KBO is in Nederland opgericht in de roerige jaren zestig voor mensen die na een werkzaam leven in verenigingsverband wilden deelnemen aan activiteiten in hun eigen stad of dorp. Ook in Velp kwam er 60 jaar geleden een KBO, eerst in de Jozefschool, later in De Nachtegaal. Nu zijn ze kind aan huis in Ons Trefpunt. 

Door Annelies Graafsma

Talloze vrijwilligers, in het bestuur en bij activiteiten, zetten zich in. Samen zorgen ze voor ontmoeting in Velp en activeren ze individuele senioren door allerlei activiteiten aan te bieden. De landelijke KBO, waar Velp lid van is, komt op voor de meer collectieve belangen en organiseert lezingen. Het diamanten jubileum wordt zaterdagmiddag 23 april groots gevierd met optredens en een diner.
Voorzitter Ria Dekkers houdt van organiseren. “Ik kom uit een groot Velps gezin en weet van aanpakken. In mijn tijd was ‘t gewoon dat je meehielp in het gezin. Later bekleedde ik meerdere bestuursfuncties. ”Mijn vader zei altijd dat besturen een verrijking is voor jezelf. En zo zie ik het ook.”

Ria Dekkers is een verbinder. Ze is vaak aanwezig bij de activiteiten zoals wandelen, fietsen, koffie-uurtje, koersballen, kaarten of de computerochtend.
Voor bestuurslid Jos Jansen heeft de KBO ook iets extra’s gebracht: “De activiteiten geven mij structuur in mijn leven. Net als Ria ben ik vaak aanwezig bij activiteiten. Ik heb veel gereisd in mijn werkzame leven. Ik durfde alles aan. Ik heb met heel veel plezier gewerkt in mijn zaak. Ik verkocht motors (motorzaak Bosschebaan, red.) en vond het heel moeilijk om te stoppen. Ik denk er nog vaak aan terug.”
Samen met echtgenote Riky is hij, met de bestuursleden, Jan van Thiel, Ans Kouwenberg, Willy van Dijk en nog een paar vrijwilligers, actief geweest in het jubileum feest-comité. “We hebben natuurlijk ook een penningmeester, Tiny Peters, hij bewaakt onze financiën”, voegt Ria Dekkers aan. Dekkers: “We merken wel dat het een probleem is om nieuwe leden te krijgen. Als mensen stoppen met werken willen en kunnen ze tegenwoordig nog van alles. Ze gaan vaak en graag op reis of passen op de kleinkinderen. Ze komen pas bij de vereniging als ze wat ouder zijn. Dat was vroeger anders. Gelukkig hebben we onlangs zes nieuwe leden mogen verwelkomen. We zoeken ook altijd naar jongere ouderen; vanaf 55 jaar kun je al lid worden. Enkele leden komen ook uit Grave, alhoewel daar ook een KBO-vereniging is. Van de achtennegentig leden hebben zich tachtig leden opgegeven voor het jubileumfeest. Dat geeft wel aan hoe leuk mensen het vinden om elkaar weer te ontmoeten.”

Er zijn veel gelukwensen binnengekomen. Speciaal voor het zestigjarig bestaan is er een boekje samengesteld met foto’s van heden en verleden. Hierin zijn ook de felicitaties van de burgemeester van het Land van Cuijk, Wim Hillenaar, en de voorzitter van KBO-Brabant, Leo Bisschops, opgenomen. Burgemeester Hillenaar refereert onder andere aan het belang van de KBO als verbindende organisatie in het dorp. Bisschops spreekt zijn waardering uit voor de vitaliteit en de veelzijdigheid van de vereniging. Dat veelzijdig blijven is ook de inzet van de KBO-Velp: “We zien dat loopgroepen goed aanslaan. Sport op oudere leeftijd is van belang. We zijn onlangs begonnen met een kookgroep in zorgboerderij De Gastvrijheid.

Ria Dekkers doet een oproep: “We hebben een bloeiende vereniging, maar we moeten bijblijven en nieuwe ideeën oppakken. Dus, we hebben altijd mensen nodig die iets willen betekenen voor de vereniging!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant