Afbeelding

Erik van Rodijnen bakt in 500 jaar oude Kloosterbakkerij in Velp

Velp 4.142 keer gelezen

VELP - Na een hartelijke ontvangst in het Emmausklooster in Velp leidt Erik van Rodijnen ons door heerlijk stille gangen naar de achterkant, waar het bakkershuisje van het klooster is gevestigd. Je stapt zo 5 eeuwen terug in de tijd, ware het niet dat de bakapparatuur een stempel uit de 22ste eeuw draagt. “Hier, boven de oven, was de slaapplaats van de kloosterbakker. Midden in de nacht stak hij de oven aan en dook weer in zijn bed. Als hij het warm kreeg was de oven klaar om gebruikt te worden”. 

Door Freddy Klooté

Erik lacht: “Nu kan ik van op afstand de oven aanzetten”. Zo lopen eeuwen door elkaar heen op deze unieke plaats in Velp. “Mijn verkooppunt is in de Sint-Vincentiuskerk, hier om de hoek”, vertelt een enthousiaste Erik, bij wie zeven jaar geleden zijn bakkershart weer ontvlamde. “Ik ben geboren in Wijchen en getogen in Alverna. Ik ging ook in Alverna naar de Antoniusschool, naast het oude klooster. Daarna ging ik naar het MaasWaalcollege, waar ik ontdekte dat leren uit boekjes niet mijn ding was. Ik wilde mijn handen gebruiken. Bij een oom in Druten, die bakker was, ging ik vaak logeren. Heerlijk om in de bakkerij te helpen. Dat wilde ik later ook. Dus, dag MaasWaalcollege en ik ging naar het Canisiuscollege op de afdeling consumptieve techniek. In de bakkerij”.
Terwijl Erik vertelt komen de eerste klanten het kerkje binnen. Een praatje laat horen dat het inmiddels vaste klanten zijn. Erik: “Ik kon dus verder leren. Met mijn handen. En dat maakte ook de theorie wat draaglijker. Ik maakte nog een uitstapje richting de keuken, maar ik was pas 16 en mocht niet vóór 6 uur ‘s morgens beginnen. Toch was dit de start richting horeca. Ik heb op verschillende plaatsen gewerkt, in gerenommeerde zaken. De Leurse Hof, Landhuis Dukenburg en in Nijmegen in de eredivisie van de horeca, Savarijn. Daar heb ik vier jaar gewerkt, superveel geleerd en gezien, bakte er het brood en leerde er alles. Van wijnen tot menu’s. Na Savarijn, ik was 21, vroeg ik me af wat ik met mijn leven wilde. De bakkersvlam was aangewakkerd en ik ging de bakkersopleiding doen. Die opleiding gedaan en aan de slag gegaan, maar de manier van werken was niet mijn ding. Dus ging ik bij mijn oom werken. Ik wilde op zo natuurlijk mogelijke wijze brood maken. Zonder toevoegingen of verbeteringen. Zoals ik dat bij Savarijn deed. Ik heb mezelf alles aangeleerd over zuurdesembrood. Heb er van alles mee geprobeerd. De keuken van ons mam was van keuken een bakkerij geworden. En dat ben ik blijven ontwikkelen”.

Na nog een paar klanten geholpen te hebben, schuift Erik weer aan: “Op het ambachtscentrum van de Drie-Eenheid in Velp ben ik in 2020 begonnen. Van daaruit in de plannen van het Vincentiuskerkje gerold. Ik zag het al helemaal voor me. Op een bakkerij in het kerkje werken. Geuren die zich over de landerijen verspreiden”. Erik lacht. “Toen bleek dat er meerdere bestemmingen in het klooster kwamen, moest ik mijn plannen bijstellen. Ik kwam in contact met het Kapucijnenklooster en werd gewezen op het oude bakkershuisje achter het klooster. Ik zag het meteen zitten. Bakken in het huisje, winkel in het kerkje. Zo is het begonnen”. De bakkerij heet BRodijnen, een leuke woordspeling op zijn naam. Hij geeft in het huisje uitleg over zijn manier van bakken: “Zuurdesem maakt het zo speciaal. Zuurdesem is een fermentatie van bloem en water. Door deze natuurlijke manier van gist te creëren hoef je ook geen toevoegingen te doen en dat wil ik ook niet. Daarom heb ik mijn werkzaamheden voor 99% geperfectioneerd. Er is altijd ruimte voor verbetering. Verder komt er nog zout en bloemwater bij. Bloem van de molen in Wijchen, water uit de Velpse grond. Het zout is voor de werking van de gist. Door het natuurlijk rijsproces is het brood wel 5 tot 6 keer zo lang onderweg dan een brood zoals we dat kenden. Doordat het zolang onderweg is bouwt het meer smaak op. Het proces in het kort: desem aanmaken-zes uur rijzen-deeg draaien-twee uur laten staan met tussentijds omslaan-verwerken tot broodvormpjes-twaalf uur laten slapen in de koelkast-’s ochtends met de moderne techniek gaat de oven aan en worden de lekkernijen op een vloerbodem in de oven in 30 tot 45 minuten gebakken”.

In de winkel in het kerkje is Erik inmiddels uitverkocht. “Ik ben woensdag tot en met zaterdag van 10 tot 16 uur open. Als de vlag uithangt, dan ben ik er”.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant