Afbeelding

Onrust over plan van aanpak drie-eenheid Velp

Velp 99 keer gelezen

VELP - Drie historische, religieuze gebouwen in een bijzondere omgeving. Ze kennen alle drie een rijke historie: het Emmausklooster, het Vincentiuskerkje en het Bronckhorstklooster in Oud Velp bij Grave. In 2017 werd door de gemeente Grave, de Provincie Noord-Brabant en Projectontwikkelaar Roelofs &Haase, de eigenaar van de twee kloosters, een intentieverklaring getekend voor de ontwikkeling. Na leegstand van het Bronckhorstklooster en het vertrek van de laatste religieuzen uit het Emmausklooster, werd in het plan ‘Stapvoets Verblijven’ bepaald dat het gebied de bestemming krijgt van “bezinning”, “verstilling” en “wonen met zorg”.

Door Annelies Graafsma

Het plan ‘Stapvoets Verblijven’ ligt vanaf 2022 op het bordje van CDA-wethouder Joost Hendriks. LPG en Groen Links/PVDA hebben de wethouder schriftelijke vragen gesteld over hoe er aan dit plan wordt gewerkt. Er waren meerdere aanleidingen voor deze vragen. De belangrijkste hadden betrekking op overlast en overbewoning van het Bronkhorst-klooster en op de miljoenen aan subsidie afkomstig van de Provincie.

Overlast
De Gelderlander berichtte afgelopen week over overlastproblemen in en rond het Bronckhorst-klooster. Eigenaar Nico Haase: “Het oorspronkelijke plan om hier een verblijf voor ‘mensen met wonen met zorg’ te realiseren, bleek niet haalbaar. We verhuren nu appartementjes aan arbeidsmigranten. We krijgen inderdaad meldingen van drugs- en alcoholmisbruik. Toch zijn er nauwelijks meldingen bij de politie binnengekomen. Het aantal migranten mag meer dan zestig zijn, dat zegt ook de gemeente, het dubbele mag ook, kamers zijn er ook voor twee mensen. Volgens mij gebeuren er geen dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. Als er wel iets aan de hand is, moet de gemeente gewoon niet gedogen, maar aanpakken. En de buren moeten wel melden. Er zijn nu twee bewoners die klagen over onrust.”

Ambachtcentrum

Het ambachtcentrum daar is een stichting die de kloostertuin beheert. Het centrum heeft een kas en een werkplaats waar vrijwilligers de handen uit de mouwen steken. “Het ambachtscentrum Grave past precies in het visieplan”, aldus Haase.

Kunstkerkje Velp
Het Vincentiuskerkje, beter bekend als het Kunstkerkje Velp, ligt momenteel min of meer stil. Stichting Kunst In het Kerkje was veertig jaar actief, toen de gemeente besloot dat het anders moest. Ze wilde hier ‘Stapvoets verblijven’ een kans geven. Het beheer van het kerkje werd overgenomen door een tijdelijke beheerstichting die met allerlei stakeholders ‘een proeftuin’ begon. 

Marion Hulsebosch, voorzitter van de Stichting Kunst in het Kerkje: “We maken nu deel uit van een programmateam samen met het ambachtscentrum, de mensen van het Emmausklooster en nog een aantal geïnteresseerde betrokkenen. We willen het plan van Stapvoets Verblijven op deze locatie volgen. We zoeken verbinding, maar willen ook het niveau van het kunstkerkje bewaken. Niet alles is mogelijk in dit kerkje; plannen voor een horecavoorziening liggen hier bijvoorbeeld niet voor de hand. Een glazen aanbouw zou kunnen, maar in feite kan horeca beter een plek krijgen in het Emmausklooster. Of gasten gaan gewoon naar de stad Grave. De ‘proeftuin’ loopt nog even door, maar niet veel mensen staan te trappelen om hier iets te doen, anders dan wat wij al deden. We hadden concerten en exposities gepland. Door de COVID-maatregelen konden we niet veel. Het kan nu wel weer. Beeldend kunstenaars en musici gaan wij opnieuw benaderen. We hopen dat de loop er weer in komt. En dan nog de vrijwilligers; we hebben ze echt weer nodig. Mensen kunnen zich melden!”

Carrousel Groen
In het Emmausklooster heeft Carrousel Groen (onderdeel van Brabant Zorg) het werk van Avant Spirit overgenomen. Avant Spirit is gestopt na vertrek van de directeur. Haase wilde een andere aanpak. Er logeren gasten die deelnemen aan retraites of hulp krijgen bij het overwinnen van een burn-out. Er is dagbesteding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en voor mensen met een beginnende dementie. Er komen wandelaars van de Walk of Wisdom en het Kloosterpad die de stilte zoeken en er overnachten. Haase wil nu een upgrade van het logeerhuis bij het Emmausklooster. “Ik wil een ander segment aanboren en daar hoort de Spartaanse omgeving van nu niet bij. De huidige prijs voor een overnachting kan niet uit. Op zo’n prachtige plek logeren mag wel wat meer kosten. Het toilet is op de gang. We moeten zorgen voor meer kwaliteit. Alles is dertig jaar oud. Op 1 december 2021 zijn we met Carrousel Groen op een rijdende trein gesprongen. Je verblijft in een bijna museale omgeving, kijk naar de kerk en het gebouw zelf, overnachten is bijzonder.
We willen echt een drie-eenheid vormen. Samen met de gemeente en de provincie werken we aan verdere ontwikkeling”, geeft Haase aan.

Communicatie
Wat blijft is de vraag: voelt projectontwikkelaar Haase zich voldoende gebonden aan de afspraken uit 2017? In het Emmausklooster wil Haase zeker geen arbeidsmigranten plaatsen, maar de onrust over het Bronkhorstklooster legt hij gemakkelijk terzijde. Haase gaat in gesprek met omwonenden, aan die communicatie heeft het de laatste jaren ontbroken.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant