Afbeelding

Jan de Jong-huis Schaijk uitgebreid

Schaijk 964 keer gelezen

SCHAIJK - Het college van Maashorst stemde donderdag in met een functiewijzing van het Jan de Jong-huis in Schaijk. Wethouder Harold van den Broek: “Een pareltje in het cultureel erfgoed van Maashorst kan hiermee worden uitgebreid volgens de tekening van de architect zelf.”
Het Jan de Jong-huis aan de Rijksweg 56 in Schaijk is sinds 2018 een rijksmonument. Het complex bestaat uit diverse gebouwen en erf. De locatie heeft een woonbestemming. De eigenaar van het pand, vereniging Hendrick de Keijser, heeft gevraagd om een functieverandering. Ze wil daarvoor gebruikmaken van een ongebruikte bouwvergunning uit 1982 voor het bouwen van een kantoorruimte als uitbreiding bij het woonhuis. De vereniging wil die vergunde kantoorruimte dan benutten als (extra) zelfstandige woning en een gedeelte van het complex als ‘Monument en Bed’, een specifieke toepassing van bed and breakfast met maximaal 8 bedden. Op de momenten dat dit deel van het complex niet in gebruik is als ‘Monument en Bed’ kan het dan gebruikt worden als ruimte voor seminars, exposities of bijeenkomsten. De woning in het voormalige ateliergebouw blijft behouden. B en W stemmen in met de wijziging van het bestemmingsplan. Van den Broek: “Daarmee zijn bij het Jan de Jong-huis Monument en Bed, bijeenkomsten en maximaal twee woningen toegestaan.” De aanvraag voor de in 1982 verleende bouwvergunning van de kantoorruimte is indertijd nog door Jan de Jong zelf getekend en verzorgd. De Jong is een van de belangrijkste architecten van de Bossche School, die zich kenmerkt door een zeer strakke en sobere stijl. “Het bijzondere is dat Jan de Jong van zijn eigen woning een soort proeftuin van de Bossche School heeft gemaakt. Sowieso zijn de Bossche School en Jan de Jong belangrijk voor onze gemeente”, vertelt de wethouder. “Ook het (oude deel van het) gemeentehuis in Zeeland is een Bossche School-gebouw van zijn hand.”
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft ook ingestemd met het uitgewerkte bouwplan. “Hoe mooi is het dan dat er nu, en met inachtneming van de eisen van deze tijd, alsnog gebouwd kan worden aan de hand van het plan van de meester zelf. Een pareltje in het cultureel erfgoed van Maashorst wordt hiermee niet alleen uitgebreid, maar kan ook worden behouden.” De vereniging Hendrick de Keijser gaat de opbrengsten van de nieuwe activiteiten namelijk gebruiken om het cultuurhistorische waardevolle rijksmonument te behouden. Het bestemmingsplan ligt vanaf volgende week zes weken ter inzage.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant