Afbeelding

Linde Vedder uit Schaijk schaatst Hollandse100 en mag cheque aanbieden aan prins Bernhard jr.

Schaijk 1.475 keer gelezen

SCHAIJK/HEERENVEEN - Op 19 maart vindt in en om schaatsstadion Thialf in Heerenveen de Hollandse100 plaats. Dit is een evenement gericht op het ophalen van geld voor de stichting Lymph&Co, die onderzoek naar lymfeklierkanker financiert. Linde Vedder (11) uit Schaijk doet ook mee.

Stichting Lymph&Co is opgericht door prins Bernhard van Oranje, waarbij zelf in 2013 lymfeklierkanker werd ontdekt. Om geld op te halen organiseert de stichting voor de zevende keer een duatlon van oer-Hollandse sporten: schaatsen en fietsen. Voor volwassenen is de uitdaging om 10 kilometer te schaatsen en daarna 90 kilometer te fietsen. Voor jeugd tot 18 jaar is de uitdaging dat zij 10 kilometer schaatsen en zij op het prachtige ijs van Thialf in Heerenveen.

Als sport schaatst de bijna 12-jarige Linde Vedder uit Schaijk al jaren bij de Nijmeegse Schaats Vereniging (NSV) op schaatsbaan Triavium. Met vijf andere jeugdleden van NSV gaat zij de uitdaging aan om 10 kilometer te schaatsen. Zij combineren zo hun sport met het ophalen van geld voor het goede doel. “Mijn vader is al vaker bij de Hollandse100 geweest en vroeg of ik mee wilde doen”, vertelt Linde. “Schaatsen is mijn sport en kanker is een vreselijke ziekte. Mijn opa is overleden aan kanker voor ik geboren werd en mijn buurvrouw heeft lymfeklierkanker gehad. Dus daar wil ik graag geld voor ophalen.”

Geld doneren
Linde schreef zich in voor de Hollandse100 en vroeg of er meer kinderen mee wilden doen. “We zijn nu met een team van zes kinderen van rond de elf jaar. We vragen iedereen die we kennen om geld te doneren en als team hebben we inmiddels al meer dan 3000 euro opgehaald, dus dat gaat echt heel goed.”

De kinderen kennen elkaar van de schaatstrainingen en -wedstrijden van NSV. Tijdens de trainingen schaatsen ze in totaal wel ooit tien kilometer, maar nooit aan één stuk, dus het wordt een hele uitdaging, denkt Linde “Met jeugdmarathonwedstrijden moeten we 2,5 kilometer schaatsen, dus 10 kilometer is echt een uitdaging. Maar we hebben aan iedereen die geld heeft gedoneerd beloofd dat we het gaan halen!”

Het team van Linde heeft al een hele grote cheque laten maken die na 19 maart wordt overhandigd aan Prins Bernhard jr.

Afbeelding

Uit de krant