Afbeelding

Bestuur CPO De Bonkelaar: ‘Zoek jij een kleine en betaalbare eigen woning in Schaijk?’

Schaijk 1.779 keer gelezen

SCHAIJK - De kranten staan de laatste tijd vol met grootse plannen om het woningtekort aan te pakken: een straatje erbij per woonkern en het huizenprobleem is opgelost. Ook lokaal wordt er vanalles geopperd om de woningvoorraad snel weer aan te laten sluiten bij de behoefte. “Wij willen ons hier graag voor inzetten om samen met de gemeente Maashorst tot actie te komen”, laat het bestuur van CPO De Bonkelaar in Schaijk weten aan Arena.  

“Onze toekomst, de jeugd van Schaijk, kan nergens naartoe, want de voordeligste huizen die überhaupt te koop komen kosten tonnen. Dat kunnen de meeste mensen niet opbrengen, laat staan jeugdige starters… Waar kunnen we de jeugd dan laten wonen?”

Vanuit deze gedachte is door burgerbeweging Natuurlijk Schaijk een jaar of vier geleden een werkgroep opgestart, Tiny Living in Schaijk. “Dit om een betaalbare (tijdelijke) oplossing te organiseren, zodat de Schaijkse jeugd die wil, wél gewoon in Schaijk kan wonen. En let op: naast jeugdige starters zijn er ook inwoners die om principiële redenen een kleinere footprint achter willen laten op deze aarde en dus ook op zoek zijn naar een oplossing om ‘klein te wonen’.

En zo zaten we in 2019 al bij wethouder Brands, en later door zijn afwezigheid ook nog met wethouder Vereijken, en de diverse ambtenaren waar dit nieuwerwetse onderwerp het beste bij paste. Want nieuw was het allemaal wel en eigenlijk was er gewoon geen enkele tractie: te modern, te ver weg, te ingewikkeld. Helaas bloeide dit initiatief dood, maar bij de harde kern bleef het borrelen.”
Een jaar later - na vragen van enkele politieke partijen - kwam het onderwerp weer op tafel. “De uitgangspunten en de wensen waren helder, een potentiële locatie werd besproken en de ambtenaren gingen mee op excursie naar gave voorbeeldprojecten. Wij hebben zelfs een heuse CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, red.) opgericht (De Bonkelaar), zodat de gemeente een formele gesprekspartner had. Aan het einde van 2021 lag er een principeakkoord van de gemeente Landerd. Die wilde graag met ons verder kijken of op die beschikbare plek inderdaad een aantal Tiny Houses kon worden gerealiseerd.”

Maar toen werd Landerd ‘opeens’ gemeente Maashorst, met niet alleen nieuwe wethouders en nieuwe ambtenaren, maar ook met andere prioriteiten. “De nieuwe wethouder van Lankvelt heeft ons keurig aangehoord, maar vervolgens was er maanden radiostilte”, stelt het bestuur van CPO De Bonkelaar. “Het loopt nog wel, vangen we af en toe op. Ondertussen hebben we twee leden in de CPO die op hun 35ste nog noodgedwongen thuis wonen, precies omdat er nu niets betaalbaars is in Schaijk. Ook hebben we leden die om ideële redenen klaar zijn om kleiner te gaan wonen.”

Mogelijke oplossing’
Over een mogelijke oplossing zegt CPO De Bonkelaar: “We zijn geen lastige kleine ontwikkelaar die niet interessant is, maar we zien onszelf als een mogelijke oplossing voor het probleem: Plaats tijdelijk (15+15 jaar lijkt de landelijke norm) zo’n dertig Tiny Houses van zeg 100.000 euro op gemeentegrond en betaal een beperkt bedrag aan pacht. Op die manier is de gemeente zelf actief bezig met het oplossen van het probleem: 100.000 tot 125.000 euro is voor starters, koppels en ideële tiny-livingfanaten nog op te brengen. En we hebben een eigen ‘Koninklijke’ woningfabriek binnen onze gemeente. Waarom lijkt gewin op korte termijn voor een kleine groep vermogende inwoners steeds voorrang te krijgen boven het oplossen van een veel groter probleem voor een veel grotere groep? Groter wonen is een luxe, op jezelf gaan wonen (op je 35ste) een basisbehoefte. Kijk naar de appartementen op de locatie van de oude Albert Heijn. Een dik jaar geleden 300 inschrijvingen voor 24 plaatsen. We zijn benieuwd hoe groot de daadwerkelijke nood in Schaijk inmiddels is. Wij willen een stapel handtekeningen aan gaan bieden om nog beter te laten zien hoe groot de nood is.”

Kom je uit Schaijk, ben jij ook serieus op zoek naar een eigen huisje, of wil je klein gaan wonen om zo ook weer plaats te maken voor starters, en begrijp je wat er komt kijken bij de aanschaf van een eigen tiny koophuis, kom dan op dinsdag 29, woensdag 30 november of donderdag 1 december je handtekening zetten tussen 19.30 en 20.30 uur in De Phoenix. Breng eventueel ook je ouders mee voor die extra handtekening, mochten zij je ook graag op jezelf zien gaan wonen.”


Kijk voor meer info op Facebook: Bonkelaar Schaijk.

Uit de krant

Uit de krant