Afbeelding

Groepspraktijk Huisartsen Schaijk: griepprik, pneumokokkenvaccinatie en herhaalprik tegen Covid-19

Schaijk 1.617 keer gelezen

SCHAIJK - Op zaterdag 15 oktober vindt weer de jaarlijkse griepvaccinatie plaats op de huisartsenpraktijk aan de Bossestraat 2 in Schaijk. Als het goed is heeft iedereen die hiervoor in aanmerking komt inmiddels een brief hierover thuisgekregen. “Patiënten die niet naar onze praktijk kunnen komen in verband met een zwakke gezondheid, prikken we aan huis op vrijdag 14 oktober”, laat Groepspraktijk Huisartsen Schaijk weten. Voor alle vaccinatie-locaties wordt mensen gevraagd een mondkapje te dragen.

Griep is een virus waar mensen flink ziek van kunnen worden, geven de Schaijkse huisartsen aan. “Griep is iets anders dan een zware verkoudheid. Vooral mensen van 60 jaar en ouder en mensen met bepaalde aandoeningen (zoals diabetes, een hart-, long – of nierziekte of een verminderde weerstand) kunnen ernstig ziek worden. Soms zelfs met overlijden tot gevolg (elk jaar zo’n 4700 mensen in Nederland). Daarom nodigen huisartsen deze mensen elk najaar uit voor een gratis griepprik. De griepprik is de beste bescherming tegen ernstige gevolgen van griep. De griepprik is een veilig vaccin met weinig bijwerkingen. Er is al jarenlange ervaring met de griepprik. U kunt geen griep krijgen van de griepprik. De bekende bijwerkingen zijn: pijn, roodheid of een lichte zwelling op de plaats van de prik (de bovenarm). Dit gaat binnen 1 tot 2 dagen vanzelf over.”

Dit jaar heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besloten om naast de 60-plussers meer mensen met een chronische medische aandoening uit te nodigen. De indicaties zijn dus uitgebreid (voor meer informatie hierover: raadpleeg de website van het RIVM). Ook zwangeren vanaf 22 weken zwangerschapsduur komen in aanmerking voor de griepprik. Mocht u geen uitnodiging ontvangen hebben, en wel in aanmerking komen voor een griepprik, neem dan even contact op met de praktijk in Schaijk.

Ook zijn er patiënten uitgenodigd voor een Pneumokokken-vaccinatie. Pneumokokken zijn een groep bacteriën, die ontstekingen kunnen veroorzaken van onder andere de neus, keel, oren en de longen. Mensen van 60 jaar en ouder worden sneller en ernstiger ziek van pneumokokken. Daarom adviseerde de Gezondheidsraad in 2018 mensen van 60 tot 80 te beschermen tegen pneumokokken.
“Er zijn niet genoeg vaccins om alle mensen van 60 tot en met 79 jaar in één keer uit te nodigen. Dit gebeurt daarom in meerdere jaren. In 2020 en 2021 hebben mensen van 69 tot en met 79 jaar een uitnodiging gehad. In 2022 ontvangen mensen van 66 tot en met 69 jaar (dat wil zeggen mensen geboren vanaf 1-1-1953 tot en met 31-12-1956) een uitnodiging. In 2023 en 2024 wordt de rest van de doelgroep uitgenodigd. De pneumokokken-vaccinatie kan tegelijkertijd met de griepvaccinatie worden uitgevoerd.”

Als laatste de Covid-19 vaccinatie herhaalprik van de najaarsronde. “Deze vaccinaties worden door de GGD georganiseerd en uitgevoerd. Wij als huisartsen mogen alleen de mensen vaccineren die nu in aanmerking komen voor de herhaalprik maar NIET naar een prik-locatie kunnen gaan vanwege hun gezondheid. Deze patiënten bezoeken wij aan huis voor deze vaccinatie. We kunnen dan ook direct de griepprik geven. Deze vaccinaties zijn de beste bescherming tegen griep, pneumokokkenziekte en Covid-19. Daarnaast helpt goede hygiëne de kans dat u ziek wordt te verkleinen. Was daarom regelmatig uw handen met water en zeep, blijf thuis als u klachten hebt en hoest en nies in uw elleboog. Hopelijk komen we zo met z’n allen gezond de winter door!”

Groepspraktijk Huisartsen SchaijkUit de krant

Uit de krant