Tiny Vos (links), Sudhir Bara en Tiny van den Bogaart.
Tiny Vos (links), Sudhir Bara en Tiny van den Bogaart.

‘Stichting Pater Vos India is voor mij een tweede God’

Schaijk 653 keer gelezen

SCHAIJK - De Stichting Pater Vos India vierde in 2020 haar 25-jarig bestaan. De liefdadigheidsorganisatie, vernoemd naar de Schaijkse pater en missionaris Martien Vos (1907-1996), hoopte in het kader van dat jubileum priester Sudhir Bara, de vaste contactpersoon van de stichting in India, weer in Schaijk te verwelkomen, maar vanwege corona was dit niet mogelijk. Nu, twee jaar later, is de Indiase zielenherder alsnog naar Schaijk gereisd. Arena zocht Sudhir Bara op en sprak met hem over het vele goede werk dat dankzij de hulp van de stichting al in zijn land is verricht. “De stichting Pater Vos verricht echt wonderen in India.”

“Het is inmiddels al drieëneenhalf jaar geleden dat ik in Schaijk ben geweest”, vertelt Sudhir Bara (54), zittend aan de eettafel bij stichtingsbestuurslid Tiny Vos, met wie hij een speciale band heeft. “Tiny and I are like father and son. Hij is een geweldige man, net als zijn oom Martien Vos, die zóveel heeft betekend voor onze regio.”
Sudhir Bara is voor Stichting Pater Vos de lokale contactpersoon in India voor de districten Raigarh en Jashpur. In 1996 werd hij tot priester gewijd en vorig jaar vierde hij dus zijn zilveren jubileum. Sudhir werd geboren op 4 april 1965 in Ambatoli. “Mijn vader was hoofdcatechist en helper van Pater Albert Limpens, een Belgische missionaris. Hij adviseerde mij om priester te worden.”

Sudhir startte in 1996 als priester in Musgutri, waar hij de plaatselijke pastoor assisteerde. “Vervolgens kwam ik in Gholeng terecht waar ik parochiepriester en directeur werd van de school in Kharsia.” De school maakte dankzij de niet aflatende hulp van de Stichting Pater Vos sinds 1999 een enorme groei door. Sudhir: “We zijn destijds begonnen met 52 kinderen en 2 leraren. Inmiddels hebben we 52 leraren en 1.860 kinderen, variërend in leeftijd van 3,5 tot 11 jaar.”

Armoede
Met priester Sudhir Bara als contactpersoon ter plaatse zijn in de door armoede geteisterde districten Raigarh en Jashpur door de stichting in de afgelopen 27 jaar diverse hulpacties gerealiseerd. “Ontwikkelingsprojecten op het gebied van onder meer onderwijs (scholenbouw en schoolmaterialen), gezondheidszorg, gemeenschapsgebouwen en drinkwatervoorzieningen”, somt Sudhir op. Onderwijs is het állerbelangrijkste! Het klinkt wellicht een beetje raar uit de mond van een priester, maar dat is nog belangrijker dan het geloof. Onderwijs verandert de persoonlijkheid van mensen en daarmee ook het sociale leven en de maatschappij. Middels het geloof probeer ik daar dan nog wat extra kracht aan toe te voegen.”

Corona
Extra kracht was ook nodig in de afgelopen twee coronajaren, die zware sporen hebben achtergelaten in Sudhir’s regio. “In het begin nam ik corona niet echt serieus, vooral ook omdat ik niet echt wist wat het was. Maar op een gegeven moment kwamen duizenden mensen, op de vlucht voor de pandemie, helemaal vanuit Bombay langs Kharsia gelopen. Je hebt het dan over een afstand van 1400 kilometer! Veel van hen stierven onderweg, omdat ze vaak drie of vier dagen lang niet hadden gegeten en gedronken. Zelfs hotels langs de weg gaven deze mensen niets, uit angst om besmet te raken. Ik heb toen geld van de stichting gekregen en daarmee eten en drinken gekocht om langs de weg uit te delen”, vertelt Sudhir, die zijn leven volledig heeft toegewijd aan het helpen van armen in zijn achtergestelde streek in India.

‘Wonderen’

Volgens Sudhir is er dankzij de Stichting Pater Vos India al veel ten goede veranderd in de districten Raigarh en Jashpur. “Niet alleen dankzij het geloof, maar ook dankzij de stichting gebeuren er wonderen. Voor mij is de stichting een tweede God! Zij heeft ontzettend veel voor onze regio gedaan. Daar blijf ik ze eeuwig dankbaar voor!”

Pater Vos-tocht op 8 oktober
Sudhir Bara verblijft nog tot en met 20 oktober in Schaijk en is daarmee tevens aanwezig bij de tiende editie van de jaarlijkse Pater Vos-tocht, die op zaterdag 8 oktober in natuurgebied De Maashorst wordt gehouden. Stichting Pater Vos India verzorgt de wandeltocht samen met Wandelsportvereniging Ons Genoegen Schaijk Er zijn in totaal vijf routes met verschillende afstanden. Zo is er een route van 6 kilometer, 10, 15, 20 en 25 kilometer. De routes van 6, 10 en 15 kilometer starten om 9 uur en de tochten van 20 en 25 kilometer beginnen om 8 uur. Zowel de start als de finish is bij Restaurant Charlie aan de Hermanusweg 4 in Schaijk. Als je mee wilt doen is het verplicht om je van tevoren online in te schrijven op www.wandel-og.nl/pater-vos-tocht. Inschrijven kost 5 euro per persoon voor alle afstanden. Dit is inclusief een consumptie en een broodje op de pauzeplaats. Leden van de KWBN krijgen een korting van 1 euro op het inschrijfgeld.

Steun de stichting

Wilt u de Stichting Pater Vos en het werk dat zij in India verricht ook steunen? Donaties zijn van harte welkom. Een bedrag schenken kan op IBAN NL42 RABO 0146 3375 73 t.n.v. Stichting Pater Vos India.

Uit de krant

Uit de krant