Afbeelding

LHBTIQ+ bijeenkomst in Schaijk krijgt vervolg

Schaijk 1.546 keer gelezen

SCHAIJK - In dorpshuis De Phoenix in Schaijk vond maandag 9 mei voor de allereerste keer een LHBTIQ+ bijeenkomst plaats. Het werd een succes en daarom komt er op woensdag 8 juni van 19.30 tot 20.30 uur een tweede bijeenkomst.

“De bijeenkomst was op de eerste plaats vooral bedoeld om kennis te maken en verbinding te leggen met anderen uit de LHBTIQ+ community”, vertelt Tobias Jubbega (links op de foto), preventiewerker jeugd Maashorst. “In het kader van de beweging Phoenix 2.0 gaan we op regelmatige basis bijeenkomsten organiseren en faciliteren vanuit het dorpshuis, afhankelijk van waaraan behoefte is. Eén ding werd op 9 mei al absoluut duidelijk, de behoefte om elkaar te ontmoeten.”

Contactpersoon en een van de kartrekkers van de LHBTIQ+ bijeenkomsten in Schaijk is Luka van Zutphen (rechts op de foto). “Ik ben 24 jaar en studeer sociaal werk”, vertelt Luka. “Dit vind ik superleuk, vooral de diversiteit aan mensen en het nastreven van een inclusieve samenleving maakt me mega-enthousiast. Zelf ben ik lesbisch en heb ik een fysieke beperking waardoor ik elektrische-rolstoelafhankelijk ben. Ondanks mijn steunende en accepterende omgeving was het voor mij best lastig om hiervoor uit te komen. Mede door mijn fysieke beperking voelde ik me zelfs binnen de queer-community anders en vond ik het lastig om echt mezelf te zijn. Het geloof dat ik ooit iets zou meemaken op het gebied van relaties en seksualiteit was er toen nog niet. Dit maakte het voor mij heel moeilijk om erover te praten.”

‘Niet de enige’
Luka ging op zoek naar mensen in soortgelijke situaties. “Sindsdien is het voor mij langzaamaan steeds makkelijker geworden. Eerst anoniem via internet, later via vrienden en kennissen en uiteindelijk ben ik steeds opener geworden en hoorde ik verhalen waar ik me in kon herkennen. Dat was zó fijn! Ik besefte me toen dat ik niet de enige was die worstelde met seksualiteit en gender-gerelateerde thema’s in combinatie met het hebben van een fysieke beperking. Naar mijn inzien heerst er nog een groot taboe op dit onderwerp en zou het heel mooi zijn als dat meer doorbroken wordt.”

Op 8 juni is iedereen uit de LHBTIQ+ community weer van harte welkom in De Phoenix. Er is geen onder- of bovengrens wat leeftijd betreft. Luka: “Het is fijn als je even laat weten dat je komt, maar dat hoeft niet. Je mag mij hiervoor benaderen via 06-30772893 of luka.vanzutphen@ons-welzijn.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant