Afbeelding

FOTOREPORTAGE: Uitgestelde Moeslandse pronkzitting biedt volop vermaak

Schaijk 1.907 keer gelezen

MOESLAND – Waar carnaval 2022 eerder dit jaar vrijwel overal werd afgeblazen vanwege Corona, bleek carnavalsminnend Schaijk niet voor één gat te vangen. Stichting Carnaval De Moeslanden koos namelijk voor uitstel in plaats van afstel en besloot de diverse festiviteiten door te schuiven naar de Covid-vrije maand mei. Zo worden zaterdag 14 en zondag 15 mei respectievelijk de grote Moeslandse optocht en de jeugdoptocht gehouden en vonden op vrijdag 6 en zaterdag 7 mei voor de 43ste keer de traditionele pronkzittingen plaats. Ditmaal niet in dorpshuis De Phoenix, maar in de grote feesttent van De Potter. Drie voorstellingen boordevol vermaak van Moeslandse bodem.

De zaterdagmiddageditie van de Moeslandse pronkzitting is zoals gewoonlijk bestemd voor 55-plussers en mensen met een beperking. Tôntje de Duivemelker (Thijs van de Ven) refereert hier fijntjes aan tijdens zijn tonpraotact. “Ik was net bij Manders Mode en daar zag ik allemaal mooie ‘duifkes’, maar hier in de zaal zie ik vooral veel grijze duiven!”

Na enkele prachtige dansuitvoeringen van de Dansgarde en de Huppelpupkes stapt gemeenteambtenaar Bennie de Snelste (Ton Reijnen) als eerste in de ton. Hij neemt met name de moeizame totstandkoming van de gemeente ‘Moeshorst’ en de peperdure verbouwing van het gemeentehuis in Uden op de korrel (“Voor 12 miljoen hadden ze heel Odiliapeel kunnen onteigenen”) en sneert over de DHLZM-methode (Doe Het Lekker Zelf Man) die de fusiegemeente hanteert.

‘Onderschijt’
Vriendengroep Harm, Tom, Stijn, Paul, Mike en Corné toont in een hilarische act het ‘onderschijt’ aan tussen groente en fruit. Eindconclusie: “Uit groente kun je drinken en uit fruit niet.” Om dit te onderstrepen wordt het publiek massaal getrakteerd op rode paprika’s waar ze drank in kunnen gieten en uit kunnen drinken.

Ode aan Rien van Mun
Koen Verhaaren rijdt voor zijn ‘Ode aan Rien van Mun’ de zaal in op de tandem van de alom bekende blinde Schaijkenaar, die ruim een jaar geleden overleed. Verhaaren krijgt veel lachers op zijn hand met originele grappen als “Ik heb in coronatijd een hometrainer gekocht, zodat ik naar mijn werk kon fietsen” en “Ik kon het knopje handwas niet vinden op de wasmachine”. Verder vertelt hij geen moment te hebben gevreesd dat de pronkzitting vanwege Corona dit jaar wéér niet door zou gaan. “Nee, want de Grandprix in Zandvoort ging ondanks Corona óók gewoon door. Weet je waarom? Omdat ze daar een prins in de organisatie hadden. En laten wij dat hier in het Moesland nou óók hebben...”

Opblaaspakken
De mooiste dansact van de middag komt van The Skittles van Dansschool Rowie. In kleurrijke, zichzelf opblazende pakken maken de dansers er een prachtige happening van. De toeschouwers genieten zichtbaar van de swingende en afwisselende medley. Van Snap tot Snollebollekes en van Techno tot Frans Bauer, alle muziekstijlen passeren de revue.

‘Zwoore kost’

In de met grappige woordspelingen gelardeerde act ‘Het is weer zwoore kost’ krijgt de Moeslandse Prins Twan op hilarische wijze de weersvoorspellingen voorgeschoteld van het duo Maarten van der Linden (die voor de 22ste keer meedoet aan de pronkzitting) en Jan van der Linden. “Valt er in de pastorietuin regen in september, dan valt de kerst weer in december”. Maar de twee ‘weermannen’ komen ook met een serieuze kwinkslag richting de mensen in het Moesland die de afgelopen jaren een dierbare hebben verloren. “Voor iedereen die zwaar weer heeft ervaren, na regen komt weer zonneschijn”.

‘Gezond Boeren Verstand’
De laatste tonpraoter van de middag is Robert van der Bolt, die enkele tips in de ‘rationele sfeer’ heeft. Met zijn ‘Gezonde Boeren Verstand’ geeft Van der Bolt het publiek een lesje economie. “De armste mensen zorgen ervoor dat de rijksten rijk worden”. Nederlanders zijn volgens hem ‘wereldkampioen verzekeren’. “Maar er zijn verzekeringen die het leven juist geváárlijker maken. Zo weet ik zeker dat wanneer geen brandverzekering zou bestaan, er veel minder branden zouden zijn. Zeker hier in Schaijk...”

Het Moesland kan weer terugkijken op drie afwisselende pronkzittingen met dans, muziek en sketches van een goed niveau.

Sergio Boutkan

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant