Afbeelding

Voetbaltalent Sam van de Camp (14) uit Reek tekent bij PSV

Reek 1.937 keer gelezen

REEK - Als het aan de 14-jarige Sam van de Camp ligt, roept iedereen in het stadion Santiago Bernabéu over tien jaar zijn naam als hij zijn zoveelste doelpunt maakt voor Real Madrid. Afgelopen voorjaar zette het Reekse voetbaltalent zijn handtekening onder een jeugdcontract bij PSV. Daar speelt hij komend seizoen in de JO15. Vanuit daar hoopt hij door te groeien tot een vaste waarde in het eerste elftal van de Eindhovense club.

Net zoals veel andere jongetjes gaat ook Sam op jonge leeftijd al voetballen. Bij de mini-pupillen van Achilles Reek vergaat het hem allemaal wel heel erg makkelijk, waardoor hij jaar later de overstap maakt naar DAW Schaijk. Ook daar kent hij weinig moeite. Dat is iets dat ook de scouts van Vitesse uit Arnhem opvalt. Hij mag op 7-jarige leeftijd op een stage komen van zes trainingen. Uiteindelijk gaat hij niet door. De verklaring die hij daarvoor krijgt, is dat het vooral te maken heeft met dat hij uit een klein dorpje komt. Hij zou iets brutaler mogen worden volgens de scouts.

Diverse stages
De volgende bestemming is SV Orion in Nijmegen. Daar mag hij eerst op trainingsstage bij PSV. Hij dringt door tot de laatste vijf, maar slechts drie spelers krijgen een plekje in het team. Ook zijn stage bij NEC Nijmegen loopt op niets uit. “Dat is niet altijd leuk”, zegt Sam, “maar juist door deze tegenslagen ben ik sterker geworden. Je leert er weer bovenop te komen.”

Na Orion maakt Sam de overstap naar Udi’19, waar hij start in JO11-2. Na een half seizoen wordt hij overgezet naar JO11-1. In totaal speelt hij drie jaar in Uden als gescout wordt door FC Den Bosch. Daar wordt hij wel aangenomen voor JO14. Dat gaat zo goed dat hij op 13-jarige leeftijd in de winterstop doorstroomt naar JO15.

Groeiende interesse
Bij FC Den Bosch zitten regelmatig scouts op de tribune. De belangstelling voor Sam blijft groeien. De eerste club die toehapt is Ajax. Na twee trainingen en een gesprek krijgt Sam een contract aangeboden. “Amsterdam is best ver weg en ik zou dan verplicht in een gastgezin moeten”, licht Sam toe. “Dat zag ik eigenlijk niet zitten. Ajax wilde meteen antwoord, maar we hebben uitstel aangevraagd om erover na te denken.”

Sam en zijn ouders weten dat er vanuit andere clubs, waaronder Feyenoord en PSV, ook interesse is voor Sam. Via goede connecties wordt contact gelegd met de scouts uit Eindhoven. Die club handelt snel en laat hem op een korte stage komen. Het is voldoende om hen te overtuigen, waardoor hij iets later bij PSV een contract ondertekent. “Het voelt goed dat zo’n club je wil hebben”, zegt Sam. 

Droom
Sam heeft een duidelijk doel voor ogen: vaste spits worden van het eerste elftal van PSV. Ook hoopt hij zich ook in de kijker te spelen bij Jong Oranje. Zijn ultieme droom is de Spaanse competitie en dan het liefst bij Real Madrid. Dat gaat niet automatisch. Sam moet veel laten om zich volledig te focussen op zijn voetbalcarrière. Zo is onlangs op zijn derde school in drie jaar tijd begonnen. Verder traint hij vier keer per week. Voor hem is het dat meer dan waard.

De trainingen van PSV JO15 zijn zo’n twee maanden geleden begonnen. Sam, die spits is, heeft zijn eerste doelpunt in een oefenwedstrijd al gemaakt. “Ik krijg goede begeleiding van de trainers”, vertelt hij. “Het niveau is een stuk hoger en je hebt betere spelers om je heen. Dat was even wennen, maar nu gaat het al een stuk beter. Ik ben een beweeglijke spits die niet wacht tot de bal wordt voorgegeven. Het liefst doe ik actief mee aan het spel en creëer ik zo ruimte voor een actie.” 

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant