Regisseuse Annet Jäger-Huizing geeft instructies aan Henriëtte, Evelien en Bjorn.
Regisseuse Annet Jäger-Huizing geeft instructies aan Henriëtte, Evelien en Bjorn.

Onderling Kunstgenot schrijft eigen stuk over fictieve straat in Reek

Reek 990 keer gelezen

REEK - Toneelvereniging Onderling Kunstgenot doet dit jaar iets bijzonders: de spelers hebben hun eigen voorstelling geschreven. Het interactieve toneelstuk gaat over een fictieve straat in Reek en dan met name over de bewoners ervan. Mensen met zorgen, verlangens en toekomstdromen. Lief en leed, roddel en achterklap, maar ook gezellige feestjes. Alles is aanwezig. Dit alles wordt gade geslagen door een nieuwsgierige journaliste die probeert om alle verwikkelingen en activiteiten van het dorp vast te leggen. De voorstelling ‘Maar het komt goed’ is vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 maart te zien in Het Wapen van Reek.

Het initiatief om zelf een voorstelling te bedenken komt van regisseuse Annet Jäger-Huizing, die al langere tijd met de Reekse toneelvereniging samenwerkt. “Een geschikt stuk vinden dat volledig past bij de vereniging is altijd een uitdaging”, legt ze uit. “Wanneer je zelf schrijft, kun je je aanpassen aan de behoeft van de club. Ik had een idee over een straat in Reek waar iets zou gebeuren. Dus eerst wilde ik bewoners in die straat. Ik liet de spelers op de grond liggen met hun ogen dicht en nam hen met geleide vragen mee in fantasie. Daar kwam heel veel bruikbaar materiaal vandaan. In de weken erna zijn de karakters verder uitgediept door ze in verschillende situaties te plaatsen. Daar kwamen leuke scenes uit. Ik heb echt genoten van het proces. We hebben veel plezier met elkaar en hebben toch ook een paar zwaardere onderwerpen erin.”

Van niets naar iets
Evelien Martens, die de alleenstaande moeder Manon vertolkt, is erg blij met het stuk. “We voelen ons als spelers heel erg betrokken”, vertelt ze. “Je begint met niets en gaandeweg ontstaat er iets. Eerst mochten we onze eigen personages bedenken. Die hebben we samen op het podium gezet om tegen en met elkaar te spelen. Langzaam maar zeker werden de onderlinge relaties duidelijk. Dat is eigenlijk vanzelf gebeurd. Ik heb zelf ook meegeschreven aan het stuk. Een van de improvisaties heb ik mogen uitwerken tot een volwaardige scène. Daarin kreeg ik heel veel vrijheid.”
Debutant Bjorn Janssen speelt boswachter Bert. Hij verving vorig jaar zijn vader Gerard als toneelmeester. Omdat hij het leuk vindt om onderdeel van de groep te zijn, is hij ook bij de eerste repetitie van het nieuwe seizoen aanwezig. Annet besluit Bjorn, die stiekem al langer twijfelt om mee te doen, voor het blok te zetten. Waar hij in eerste instantie voor een klein rolletje wil gaan, groeit zijn personage steeds verder. “Nu heb ik ongeveer net zoveel tekst als de rest”, lacht hij. “Het is de eerste keer dat ik meedoe. Daarom heb ik gekozen voor een personage dat dicht bij mezelf staat. Anderen hebben voor meer uitdaging gekozen. Hoe dan ook: ik geniet vanaf de eerste minuut met volle teugen. Het is zo’n fijne, hechte groep om bij te horen. Dit had ik echt veel eerder moeten doen.”

Verteller
Henriëtte Vloet kruipt in de huid van journaliste Riet, de verteller van het verhaal. “Tijdens een van de improvisatieopdrachten moesten we een beroep bedenken voor ons personage en voordat ik wist was ik journalist”, blikt ze terug. “Dan kom je natuurlijk al snel uit bij ons dorpsblad Reek Goed Voor Mekaar. Het idee begon klein, maar is flink gegroeid. De basis van de voorstelling is dat ik een boek schrijf over de bewoners van de straat.”
Elke speler heeft dus zijn of haar eigen personage bedacht. Deze zijn bewust niet gebaseerd op echte inwoners van het dorp. Wat wel terugkomt zijn typisch Reekse activiteiten, zoals een voetbalwedstrijd van Achilles en carnaval. “Het is een fictieve straat vol verzonnen bewoners, maar dan met typisch Reekse onderwerpen”, vat Henriëtte samen. “Het is een onderhoudende voorstellingen geworden met een verrassend einde.” “Daar ben ik het helemaal mee eens”, vult Evelien aan. “Het stuk laat alle kanten van de maatschappij zien. Het is echt met een lach en een traan.”

Je kunt ‘Maar het komt goed’ zien op vrijdag 24 en zaterdag 25 maart om 20 uur ‘s avonds en zondag 26 maart om 14.30 uur ‘s middags. Kaarten zijn vanaf woensdag 1 maart te bestellen bij Diny Zegers. Bel 06-22838181 of stuur een mail naar dzegers@hwcbv.com. Een kaartje kost 8 euro. Kinderen tot en met 12 jaar betalen 4 euro voor een entreebewijs.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant