Afbeelding

Natuur, geschiedenis en landschap van Ierland tot Ravenstein bij Volksuniversiteit Oss

Ravenstein 574 keer gelezen

OSS – Ook dit voorjaar verzorgt gastdocent Ton Cruijsen uit Reek een aantal cursussen voor Volksuniversiteit Oss. Vanuit zijn vakkennis als voormalig docent geografie op het gymnasium Bernrode in Heeswijk-Dinther en vanuit zijn hobby’s fysische geografie, geschiedenis, Ierland, fotografie en reizen, weet hij altijd boeiend en gepassioneerd te vertellen. Er staan de komende maanden drie meerdaagse cursussen van hem op de planning: ‘Een reis door natuur en landschap’, ‘Natuur en geschiedenis van Ierland’ en ‘Het verhaal van Ravenstein’.

Wat is er mooier dan de natuur en landschap op aarde? Overal vinden we landschappen met bijzondere elementen gevormd door krachten van binnenuit de aarde; zoals gebergtevorming, vulkanisme en aardbevingen en door de werking van water, wind en ijs. “Maar wat nog mooier is dan alleen kijken naar dit alles, is weten hoe het landschap is ontstaan. En dat is wat we in deze cursus doen”, zegt Cruijsen. “In vier cursusdelen gaan we de aarde opbouwen en afbreken en tegelijkertijd reizen we door de VS, Canada, IJsland en grote delen van Europa. Ook Nederland wordt daarbij niet vergeten”. Liefhebbers van de natuur en landschappen kunnen hun hart dan ook ophalen bij deze vierdelige cursus die plaatsvindt op 28 februari, 6, 13 en 20 maart.

Natuur en geschiedenis Ierland
Tijdens de tweede cursus bezoeken we in vier cursusdelen het meest westelijk gelegen en groene eiland in Europa: Ierland. In aardrijkskundig opzicht is Ierland een land met veel natuur die nog tamelijk ongeschonden is en vol zit met bijzonderheden. Zo hebben ooit delen van het land op drie verschillende continenten gelegen en moet het eiland als eerste de gesel van de Atlantische Oceaan opvangen, wat aan de kusten goed te zien is. De eerste immigranten laten ook nog weinig sporen achter, maar dat verandert door de komst van de Kelten. Ierland wordt het Land van de Kelten met een bijzondere cultuur, uniek in Europa. Dat blijft zo totdat de grote buurman Engeland zich met het eiland bemoeit. Met alle gevolgen van dien. Het betekent honderden jaren strijd om de onafhankelijkheid. Niet zonder succes. Op het grootste deel van het eiland zijn de Ieren weer baas in eigen huis. Alles bij elkaar is het een bewogen geschiedenis waarin zelfs Nederland een rol gespeeld heeft. In deze vierdelige cursus kijken we naar de natuur, het landschap en de geschiedenis. De eerste bijeenkomst is op dinsdag 5 maart. De vervolgdata zijn 12 en 26 maart en 2 april.

Het verhaal van Ravenstein
In de driedelige cursus over Ravenstein (foto) blijven we heel dichtbij huis en kijken we naar de aardrijkskundige opbouw van het stadje en hoe het zo gevormd is. Dit is het verhaal van een niet grote, maar wel bijzondere stad. Het heeft in miniformaat alle kenmerken van een echte stad, met stadsrechten. “Was Ravenstein dan zo belangrijk? En wat kun je heden ten dage nog zien van het feit dat die rechten ooit verleend zijn? Waarom is er niets meer over van het kasteel? Een paar honderd jaar geleden was Ravenstein nog buitenlands grondgebied. Nergens in Nederland is nog een Italiaans verdedigingsstelsel te zien, maar wel in Ravenstein. En neem nu de Luciakerk. Waarom is die kerk zo groot en zo vierkant? Ook is het één van de weinig barokke kerken in Nederland. En onder de kerk lijkt Ravenstein op Rome. Hoezo?”, vertelt Cruijsen. Op al deze vragen geeft hij antwoord tijdens de cursus ‘Het verhaal van Ravenstein’. Naast 2 bijeenkomsten op 4 en 11 april, wordt deze cursus afgerond met een rondleiding door Ravenstein om het allemaal met eigen ogen te kunnen zien. Deze is op zondagmorgen 14 april.

Kijk voor uitgebreide beschrijvingen van de cursussen van Ton Cruijsen, de exacte cursustijden en het inschrijfgeld op www.volksuniversiteitoss.nl. Via de website kun je jezelf aanmelden voor één of meerdere cursussen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant