
De zin en onzin van vitamine
Ravenstein 450 keer gelezenTegenwoordig hebben we een overvloed aan keuze wat betreft voeding. Het meeste voedsel dat wij nuttigen is vaak fabrieksmatig bewerkt, te zout, teveel suiker of te vet. Door een ongezonde leefstijl denk daarbij aan stress en een ongezond voedingspatroon zouden er vitaminetekorten kunnen ontstaan. ‘Dagelijkse vitamine routine’, is de nieuwe slogan van veel influencers en BNN’ers. Tegenwoordig promoot bijna elke BNN’er wel een voedingssupplement, maar hoe weet je nu welke vitamines/supplementen voor jou geschikt zijn?
Als je een willekeurige drogist of reformwinkel binnenloopt, loop je al snel tegen volle schappen met vitamines in alle soorten en maten zoals pillen, tabletten, poeders en drankjes.
Supplementen kunnen zeker een mooie aanvulling zijn, maar slik niet zomaar iets. Het gezegde ‘baat het niet, schaadt het niet’ is niet altijd het geval, want ook supplementen kunnen bijwerkingen geven denk bijv. aan de combinatie met medicatie.
De meest voorkomende tekorten in Nederland zijn een vitamine B12- en vitamine D-tekort. Uit onderzoek blijkt dat 60% van de Nederlanders in de winterperiode al een tekort heeft aan vitamine D en bij ouderen ligt het percentage nog hoger namelijk 72%. Na schatting heeft 5 tot 10% van de Nederlandse bevolking een vitamine B12 gebrek, bij oudere kan dit percentage oplopen tussen de 20 en 30%. Maar ook een magnesiumtekort komt veelvoudig voor.
Doelgroepen waar je vaak tekorten bij ziet zijn, vegetariërs, veganisten of mensen die tijdelijk geen dierlijke producten gebruiken. Ook door het gebruik van medicatie kun je een vitamine tekort ontwikkelen, neem bijvoorbeeld een cholesterolverlager. Wist u dat je cholesterol nodig hebt om vitamine D aan te maken en dat maagzuurremmers de opname van vitamine B12 uit de voeding blokkeren. Antidepressiva, slaapmedicatie en bijv. diabetesmedicatie zijn nog een paar andere voorbeelden hiervan.
Symptomen van vitamine tekorten kunnen zijn:
- Vermoeidheid
- Bloedarmoede
- Tandvleesproblemen
- Spierzwakte
- Psychische klachten zoals neerslachtig, vergeetachtigheid
- Neurologische klachten zoals tintelingen en pijn
We gaan dit voor u op een rijtje zetten tijdens een GRATIS lezing op donderdag 23 november om 19 uur op onze locatie aan de Langakker 5b in Ravenstein. Voor koffie, thee en water wordt gezorgd. Interesse? Wel even aanmelden graag via info@highcare.nl of telefonisch 0486-416530.
We zien u graag.
High Care 3000