Afbeelding
Matt Gerrits

‘Een competitie vol mooie uitdagingen’

Ravenstein 862 keer gelezen

RAVENSTEIN - Vesta’19 schreef vorig seizoen geschiedenis door op de juiste momenten te pieken. De fusieclub nam de laatste periode over en trok de goede vorm door in de nacompetitie. Zodoende speelt de club volgend seizoen voor het eerst in de geschiedenis van zowel SDDL als Ravenstein in de Derde Klasse. Middenvelder Jacques de Vocht blikt terug op het succesverhaal en blikt vooruit op komend seizoen. (foto: Matt Gerrits)

“We hadden echt heel erg veel geluk”, zegt Jacques de Vocht als hij uitlegt hoe zijn team de laatste plaats voor de nacompetitie om promotie wist te bemachtigen. Vesta wordt namelijk derde in de laatste periode, maar doordat de nummers één en twee al een andere periodetitel hadden bemachtigd, wordt de nacompetitieplaats overgeheveld. Een kans die door Vesta met beiden handen wordt aangegrepen.

Wisselvalligheid
Ondanks de hoge verwachtingen leek wisselvalligheid gedurende het seizoen roet in het eten te gooien in de jacht op promotie, dus wanneer de kans zich voordoet om alsnog te promoveren gaan de neuzen bij Vesta direct de juiste kant op. Een natuurlijk proces, aldus De Vocht. “Het zit een beetje in onze aard dat het lukt wanneer iets echt moet. Dat was bij de nacompetitie ook het geval.”

Nacompetitie
Vesta kent een uitstekende nacompetitie, waarin met goed voetbal en veel doelpunten promotie een feit wordt. “Zelfs in de finale tegen HVV Helmond speelden we aardig voetbal, ondanks dat er toch de nodige spanning op stond.” Het was voor De Vocht, toch al bezig aan zijn tiende seizoen in het eerste elftal, ook zijn eerste nacompetitie. Laat staan dat hij hierin ooit eerder een finale had gespeeld. Toch was er bij hem en zijn teamgenoten van koudwatervrees geen sprake. “Er was zeker wat gezonde spanning, maar we hadden vertrouwen in eigen kunnen. Op een mindere helft in de finale na was dit terug te zien in ons eigen spel, ik denk daarom dat we het echt zelf afgedwongen hebben.”

Gezonde portie nuchterheid
Door de promotie staat er een debuutseizoen in de Derde Klasse op het programma voor Vesta. Een unicum dat volgens de ervaren kracht enigszins in perspectief geplaatst dient te worden. “We speelden eerder al eens in de Vierde Klasse, toen er nog een Vijfde en Zesde onder zaten. Nu dat alleen de vijfde is, zit je van onderaf gezien weer op dat niveau.”

Ondanks deze bescheidenheid neemt het de trots niet weg. “Het blijft natuurlijk wel een bijzondere prestatie.” Ondanks dat kijkt De Vocht ook naar de voorbereiding op het nieuwe seizoen met eenzelfde portie nuchterheid. “Hoewel het een hoger niveau is dan we gewend zijn, denk ik dat we het niet groter moeten maken dan het is. Het is binnen de groep een paar keer benoemd, maar wat betreft de voorbereiding doen we precies hetzelfde als altijd.”
Wat wel anders wordt is de spelopvatting van tegenstanders in de Derde Klasse, iets wat Vesta goed uitkomt volgens De Vocht. “Er zal wat meer voetbal in zitten, dat is voor ons niet nadelig. Vorig seizoen kozen tegenstanders ervoor om tegen Vesta met elf man in en rond de zestien te hangen. Die rol zal dit seizoen misschien eerder voor onszelf weggelegd zijn, al denk ik niet dat wij voetballend veel onder zullen doen voor de rest.”

Mooie duels, extra uitdaging
Hoewel Vesta door de promotie de koningsklasse van het Arena-verspreidingsgebied verlaat, kijkt De Vocht enorm uit naar de (uit)wedstrijden die hem te wachten staan. Zo worden clashes tegen buurmannen Herpinia en Achilles Reek ingeruild voor tegenstanders als Margriet, Nulandia en Nooit Gedacht. “Allemaal clubs van formaat, waar ik echt zin heb om tegen te spelen. Dat zijn gewoon mooie uitdagingen voor ons.”

Vorstenbossche Boys
Andere bijzondere opponent is het eveneens gepromoveerde Vorstenbossche Boys, afkomstig uit het dorp waar De Vocht docent op de basisschool is. “Tijdens onze wedstrijd in Vorstenbosch stonden vorig jaar een hoop kinderen mijn naam te roepen langs de lijn, dat was wel grappig.”

Al met al een mooie competitie, die naast de sportieve uitdaging een nieuwe promotieregeling van de KNVB met zich meebrengt. Maar liefst twee clubs degraderen direct, terwijl drie clubs de nacompetitie om degradatie in moeten. “Hoewel het een zware klus wordt, hebben we er zeker vertrouwen in dat we met Vesta voor langere tijd in deze klasse kunnen blijven.”


Fusiecoach blijkt gouden greep
Als de verenigingen SDDL en Ravenstein enkele seizoenen de handen ineenslaan komt er een nieuwe trainer voor de groep te staan. Mark Strik gaat blanco het project in, en smeed van de twee eerste elftallen een mooi geheel. Met de promotie gaf hij glans aan zijn succesproject, niet gek dat hij en de club graag met elkaar verder wilden en er een vierde seizoen aan vastplakten. Zo blijft Mark Strik, tot op heden, de enige coach van Vesta’19 in de clubgeschiedenis.

Siem van Merwijk

Selectie Vesta’19
Maarten Megens
Pieter Kroot
Rob Megens
Roemer Janssen
Thom Schotman
Tom Stegeman
Ties van Aar
Siets van Aar
Sietse Suppers
Jens Homan
Jelle Stegeman
Timo Schaars
Juul Hoogstede
Nils Barf
Jacques de Vocht
Daan Schoenmakers
Jens Kuijpers
Jeroen Zegers
Thomas Wijnakker
Mats Barf
Lars Lenting
Jordy de Loijer
Jelle Suppers

Trainer:
Mark Strik

Assistent-trainer:
Dirk-Jan van Schadewijk

Teamleider:
Lambert van Uden

Ass.-scheidsrechters:

Dion Megens
Michel de Krijger

Verzorger:
Edgar Bisseling

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant