Afbeelding

Wooncomplex De Boterbloem in Zeeland: fijn thuis voor mensen met een beperking

Nieuws 30 keer gelezen

ZEELAND - Wanneer je een beperking hebt is ‘op jezelf wonen’ niet vanzelfsprekend. Je wil niet alleen een eigen woonplek waar je je thuisvoelt, maar óók de begeleiding die je nodig hebt. Zowel overdag als in de nacht. Wooncomplex De Boterbloem in Zeeland is zo’n plek waar wonen en zorg samenkomen. Er wonen op dit moment 9 mensen, ieder in een eigen appartement. Als ze zin hebben zoeken ze elkaar op in de gezamenlijke huiskamer. Voor een spelletje, een kop koffie en om samen te eten. Ze voelen zich hier écht thuis! John, Trudie, Henny, Thomas, Henk, Ineke, Frank, Wilma en Rien zoeken een paar nieuwe huisgenoten.
Arenalokaal publiceert een serie van drie artikelen over De Boterbloem. Deze week deel 1: Stichting De Spil.

Zo’n 20 jaar geleden begon een groep ouders uit Zeeland de zoektocht naar een nieuw thuis voor hun kinderen. Een eigen plek in hun eigen dorp. Zij trokken als ouderinitiatief samen op onder de naam Stichting De Spil. Een passende woonomgeving én zorg, daar gingen ze voor. En dat is gelukt. De eerste bewoners wonen inmiddels ruim 17 jaar met veel tevredenheid bij De Boterbloem.

Het is een hele geruststelling voor ouders en familie dat naast de woonplek ook de zorg goed geregeld is. In ZorgWiel vonden zij een professionele en betrouwbare zorgverlener. ‘Een enthousiast team van begeleiders biedt overdag en ‘s nachts de ondersteuning die nodig is en dat geeft een veilig gevoel. De lijntjes zijn kort en alles is bespreekbaar, dat werkt ontzettend fijn’, geeft Stichting De Spil aan.

Een eigen plek
De bewoners zijn erg te spreken over hun woonplek. Zij huren hun appartement van woningcorporatie Mooiland en hebben een ruime woonkamer, keuken, berging, badkamer en slaapkamer. ‘Dit is echt hun eigen plek. En als ze andere bewoners willen ontmoeten gaan ze naar de gezamenlijke huiskamer. Daar is het altijd gezellig. Er wordt samen gegeten, koffie gedronken, gebuurt of een spelletje gespeeld. En ze bedenken met de begeleiding leuke activiteiten om samen te ondernemen.’

Stichting De Spil bestaat uit familieleden van de bewoners en behartigt hun gezamenlijke belangen. Zij hebben nauw contact met Mooiland en ZorgWiel om te zorgen dat zowel wonen als zorg goed zijn geregeld. ‘Als familie draag je ook je steentje bij om er een fijne woonplek van te maken. Daarom houden familieleden, samen met de bewoners die dat kunnen, een aantal keer per jaar een grote schoonmaak, zodat het er buiten en binnen netjes en gezellig uitziet. En zijn zij onder andere actief betrokken bij de inrichting van de gezamenlijke ruimtes.’

Activiteiten
Bij activiteiten trekken familie en begeleiders veelal samen op. Zo organiseren ze onder meer een zomerprogramma met leuke activiteiten en een barbecue. En wordt het nieuwe jaar traditioneel ingeluid met een nieuwjaarslunch. Wie mee wil doen is welkom, maar niets is verplicht.
Benieuwd hoe het wonen in De Boterbloem er uitziet? Bekijk dan de video op www.zorgwiel.nl/woonhuizen/de-boterbloem-zeeland/

Nieuwe huisgenoten gezocht
De bewoners van De Boterbloem zijn op zoek naar nieuwe huisgenoten met een beperking die zorg/ondersteuning nodig hebben. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met Herman de Jong via hermandejong@zorgwiel.eu of 06-83921215 of met Jennifer Millenaar via jennifermillenaar@zorgwiel.eu of 06-10642970.

Uit de krant