Afbeelding

Geldkraan - Column Freddy Klooté

Nieuws 4 keer gelezen

De vorige kabinetten-Rutte hebben blijkbaar te weinig geïnvesteerd in de aanleg van wegen en het beheer en onderhoud van bestaande weginfrastructuur. Dat zegt het KIM (Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid. Ik had nog nooit van deze club gehoord. Eerlijk gezegd komen er steeds meer afkortingen op de markt, waarnaar het raden is, wat die weer toevoegen aan ons bestaan.

Als ik weer over zo’n mij onbekend instituut lees, bekruipt mij de angst dat ik de grip op het leven aan het verliezen ben. Kijk nu eens naar die coronapandemie. Nooit geweten dat er zoveel virologen in Nederland zijn afgestudeerd. Eigenlijk hebben die geluk dat er eindelijk eens een serieus virus is uitgebroken. Wat zouden die vele deskundigen dan anders hebben gedaan? Achter hun bureau rapporten zitten schrijven met titels die steevast begonnen met “Als er ooit…”. En nu is het eindelijk zover. Op hun aandringen en wetenschappelijke voorspraak heeft onze Minister-President nu een tennisarm van het steeds maar draaien aan de geldkraan. De miljarden spatten over het aanrecht.
Gelukkig worden de leidingen van die tapkraan weer wat gevuld door de boetes die door RWS (gewoon Rijkswaterstaat) worden uitgedeeld op de weg en het water. Nooit geweten dat dit ook een taak van RWS was.

In Groningen wachtten rijen mensen, slachtoffers van de aardbevingen en de daardoor veroorzaakte schade aan hun huis, op een vergoeding van 10.000 euro. Halverwege de lange rij kwam de boodschap door dat de kraan dicht was. Het geld was op. Als ik dit vroeger aan de kinderen van groep 8 had verteld, hadden ze dit een flauw verhaaltje gevonden. Zo eentje van: “Dit kan toch niet. Ga het als sprookje aan groep 1 vertellen”. En ik zou zeggen: “Jullie hebben gelijk. Maar groep 1 snapt ook wel dat dit niet echt kan gebeuren”.

Ook voor Novak Djokovic gaat de geldkraan in Australië dicht. En niet alleen de geldkraan. Ook de toegangspoort van het tennisveldje waar meneer zijn 10e titel kon behalen. De vliegtuigdeur richting huis stond wel wagenwijd open.
Ook met de geldkraan van de TVOH (The Voice of Holland) is het gedaan. De combinatie lust en zin in bekendheid was geen goede. Jarenlang wroette dit als een mol onder de grond. En nu het eindelijk bovenkomt zijn de rapen gaar. Wordt vervolgd.

In de voetbalwereld draait het traditiegetrouw in januari weer om de geldkraan. Het voetbalvlees wordt tegen absurde prijzen verhandeld. Verhuurd of verkocht. Hoepetee. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Een speler die vorig jaar werd verkocht werd weer teruggekocht. Dat is dan een retourgeldkraan.

Nog even en dan zitten we klaar voor de Olympische Winterspelen. In het vertrouwde China. Da’s misschien verkeerd uitgedrukt, want de Nederlandse sporters mogen hun eigen mobieltjes en tablets niet meenemen. Die worden namelijk geheid gehackt, zodat de Chinese regering precies weet wie wat gedaan heeft op 12 januari van vorig jaar. En dat wil toch niemand. Dus zette het NOC*NSF (dit is tenminste een afkorting) de geldkraan open voor de aanschaf van nieuwe mobiele apparaatjes voor de sporters. En daar kan China niets mee doen, want er staat nog niks op. Hollandse slimheid. Toch?

Freddy Klooté

Uit de krant