Afbeelding

Help mee verwaarloosde bomen te herstellen in historische boomgaard

Nieuws 201 keer gelezen

GRAVE - Je hebt een flinke ladder nodig en enig lef om de perenbomen op Bekaf in Grave te snoeien. De fruitbomen, niet alleen peren maar ook appels, staan in de oorspronkelijke tuin van het klooster van de Franse Paters. De paters woonden in het Noorderblok en kochten de tuin er ooit bij. Na hun vertrek is de tuin openbaar terrein geworden. Aan de stadskant is er een trapje, na beklimming sta je op de ‘kazematten met de fruitbomen op een lager en hoger gedeelte, in een park met achteraan een begraafplaats van de paters. Na jaren van verwaarlozing heeft de Stichting Behoud en herstel historisch groen Grave het op zich genomen de bomen jaarlijks te snoeien en de boomgaard weer in oude luister te herstellen. Jan Nabuurs, snoeier en IVN’er: ‘We snoeien in januari en begin februari omdat dan de sapstroom van de bomen nog niet op gang is gekomen’.

Marion Vermeulen, tuinadviseur: ‘Een boomgaard is historisch erfgoed. Het snoeien heeft de bomen sterker gemaakt. Vooral op Bekaf is er veel werk te doen, fijn dat zo’n vijftien vrijwilligers ons nu helpen. We hebben snoeiers uit Sint Hubert, Cuijk en Grave. De meesten hebben geen ervaring als ze aan het snoeien beginnen, maar met wat aanwijzingen lukt het prima. We werken elk jaar drie ochtenden in januari/februari en dan is het meeste werk gedaan. Mensen die mee willen doen kunnen contact leggen door een email te sturen of op een zaterdagochtend eens te komen kijken. We gaan na ‘Bekaf’ verder op het Visioterrein aan de Elisabethstraat.’

Velp
Nabuurs: ‘Er ligt in Velp (NB) ook nog een enorm verwaarloosde boomgaard aan de Bronkhorstweg/Lageweg. In het parkachtige terrein staan wel 100 hoogstam fruitbomen die ooit aan een familie uit Velp behoorden. Nu is het gemeentegrond. Er liepen schapen onder de bomen en dat is te zien aan de beschadiging van de schors van de bomen. Het is langzamerhand urgent om er iets aan te doen, anders gaan de bomen scheuren en dat is het begin van het einde’.

Er is door Historisch Groen contact gezocht met de gemeente, de eigenaar van de boomgaard. De gemeente is niet van plan om zelf iets met de bomen te doen. Mark van Dijk, gebiedstoezichthouder gemeente LVC bevestigd dit: ‘We zouden het toejuichen als, net als op Bekaf en op het Visioterrein, de fruitbomen door vrijwilligers worden gesnoeid. Er kan materiaal gevraagd worden, maar verder zouden we het onderhoud graag onderbrengen bij de Stichting Historisch groen Grave’.

Extra snoeiers gezocht
De afgelopen jaren heeft de Stichting Behoud en herstel historisch groen Grave al twee keer een behoorlijke subsidie gekregen van de Postcodeloterij. Hiermee konden nieuwe bomen en werkmateriaal voor de vrijwilligers worden aangeschaft. Historisch groen wil ook in Velp aan de gang, maar zegt nu nog even de handen vol te hebben aan Bekaf en het Visio-terrein (snoeiochtend Bekaf op 22 januari). Met meer vrijwilligers, mits goed begeleid, kan er meer, laat het bestuur weten. Ze staan dan ook vol achter de oproep van Jan Nabuurs die de bewoners van de Zittert, het Rode en Blauwe Dorp en vooral uit Velp oproept zich snel te melden: ‘we moeten echt dit jaar nog aan de slag!’ info@historischgroengrave.nl/nabuursj@icloud.com

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant