Afbeelding

Merletcollege Grave houdt opnieuw virtueel uitwisselingsproject

Nieuws 5 keer gelezen

GRAVE - Op 13, 14 en 15 december was het weer zover. Het Merletcollege ging voor het Erasmus+ uitwisselingsproject weer virtueel. Net zoals bij de eerste virtuele uitwisseling in juni van dit jaar hebben de leerlingen van de vijf deelnemende landen, Nederland, Spanje, Frankrijk, Italië en Litouwen, weer met elkaar samengewerkt. Een verslag van Rita Willems.

Omdat het Merletcollege tijdens deze online uitwisseling de leiding had, hadden de docenten een leuk, afwisselend en leerzaam programma ontwikkeld. De Nederlandse cultuur liep als een rode draad door het programma heen. In oranje gekleed en in een lokaal versierd met Nederlandse versieringen, hebben de leerlingen op maandag als start naar een film over Nederland, Grave en het Merletcollege gekeken. Naar aanleiding van deze film was er voor alle deelnemende leerlingen een raadspel van typisch Nederlandse voorwerpen.

Cultureel selfie-portret
Om elkaar beter te leren kennen hebben alle leerlingen via de computer een cultureel selfie-portret ontworpen. Een portret waarin ze iets van zichzelf hebben laten zien. Vervolgens gingen ze met elkaar in het Engels daarover in gesprek. Er stond ook een workshop ‘Food and Culture’ op het programma, de bijzondere (eet) gewoontes van de deelnemende landen stond centraal. Hier op Merletcollege had onder andere een leerling van Turkse afkomst samen met zijn moeder traditionele Turkse gerechten gemaakt, de leerlingen mochten die gerechten proeven en konden daarover vragen stellen. Op maandag was er een verrassing voor alle leerlingen van de school, op het schoolplein stond een poffertjeskraam, iedereen werd getrakteerd op een portie poffertjes.

Anne Frank
Op de tweede dag was er onder begeleiding van een museumdocent, live een virtuele rondleiding in het achterhuis van Anne Frank. Leerlingen hadden de mogelijkheid om vragen te stellen, maar het was zo indrukwekkend dat er regelmatig een stilte viel. Aansluitend was er een debat over vooroordelen, stereotypen. Na afloop kregen alle leerlingen de opdracht een dag uit hun leven te beschrijven om dat dan te vergelijken met een dag van Anne in het achterhuis. De leerlingen realiseerde zich dat Anne in vergelijking met hen erg in haar vrijheid beperkt werd. Daar waren de leerlingen erg van onder de indruk.

Rap
De laatste dag stond in het teken van het ontwikkelen van een rap. Onder begeleiding van een professionele rapper is er met alle landen samen, maar toch ook weer los van elkaar een gezamenlijke rap ontstaan. In deze rap zitten onder meer de volgende begrippen verwerkt: vrede, begrip voor elkaar, eenheid, vrijheid, communiceren. Na het rappen was het lunchtijd en werden de leerlingen verrast met heerlijke pannenkoeken van restaurant Den Tol.

‘To see EU’
Als afsluiting hebben alle landen samen het lied ‘To see EU’ gezongen. Dit lied is speciaal voor dit project geschreven en gecomponeerd door de docenten van het Merletcollege Grave. Dit alles en meer is te horen en te zien op de website van ons project: https://ccu2cu.wixsite.com/2019

Het Merletcollege kijkt terug op een gezellige en waardevolle uitwisseling!

Rita Willems

Uit de krant

Uit de krant