Afbeelding

Nieuw jaar 2 - Column Freddy Klooté

Nieuws 6 keer gelezen

2021, een jaar uit de beginperiode van de coronapandemie. Zo zal het later herinnerd worden in Nederland en daarbuiten. In Zuid-Limburg als het jaar van de overstroming. In Brabant als het jaar van weer geen carnaval. In de grote steden als het jaar van het rijtjeshuis van één miljoen euro k.k. In de sportwereld als het jaar van Max en het afscheid van Bibian.

Het kabinet viel, op een manier die je vaak in lachfilms ziet. Iemand struikelt, loopt nog een eind struikelend verder, doet wanhopige moeite om toch weer rechtop te gaan lopen en dan is de valpartij een lachwekkend einde van de scène. Peter R. de Vries werd vermoord. De man die alles wist van moordenaars liep zelf in de val. Hij wilde geen beveiliging. In tegenstelling van heel veel Nederlanders, die ook beveiliging nodig hadden en daar wel gebruik van maakten. Ik kon het juiste aantal mensen dat beveiliging krijgt nergens vinden, maar het zijn er veel. En het worden er elk jaar meer. Met als toppunt van dit jaar een soort politiebureau voor het huis van minister Hugo de Jonge, waar elk dorp blij mee zou zijn. We leven in het mooie en vrije Nederland. Tenminste voor de meerderheid. Een klein deel vindt dat we in een dictatuur leven. Omdat er een ziekte rondwaart die niet bestaat, er geneesmiddelen voor zijn die rechtstreeks leiden naar onderwerping door een werelddictatuur. Tja, je kunt hier maar beter niet over schrijven, want de volgelingen houden niet van andere meningen. Ofwel, zij willen vrijheid, maar iemand die zijn vrijheid openbaar belijdt is de kwaaie pier.

Ander onderwerp, voordat ik ook met een drukknopje rond mijn pols zit. We hadden de Olympische Zomerspelen. Corona, dus werden het bubbelspelen. Zonder volk van buitenaf. We haalden veel medailles, dus die bubbel deed ons goed. Graafse Guusje Steenhuis kon nog brons halen. Ook goed. Maar blijkbaar had de scheidrechter er geen verstand van en zijn overwinningsgebaar richting Guusje werd door de VAR weggewuifd. Mijn God, wat was ik kwaad. Zoals ik dat word, elke keer dat een voetbalwedstrijd wordt stilgelegd omdat de VAR iets gezien heeft wat de scheidsrechter is ontgaan. Het ergste is dan nog dat een scheidsrechter naar de zijkant van het veld naar een beeldscherm moet gaan bekijken, wat hij net in het echt heeft gezien.

Wensen voor het nieuwe jaar? Jawel. Corona alsjeblieft weg. Net als de VAR. Olympische Winterspelen in China verplaatsen naar een onbewoond eiland, zonder geschiedenis of toekomst. Alles buiten de Randstad stilletjes een eigen landje laten vormen. Dat merken die stedelingen, die zo vol van zichzelf zitten, toch niet. Een landje zonder politieke partijen. Met ministers die naast een hart ook vakkennis hebben. Met een ministerie van ‘Lief zijn voor elkaar”. Met een leger van verpleegkundigen, leerkrachten en vakmensen. Met de lts en de huishoudschool terug in het onderwijslandschap. Met de ArenaLokaal die wél elke week bezorgd wordt.

Vrouwlief Ria en ik wensen jullie allen een voorspoedig 2022.

Freddy Klooté

Uit de krant

Uit de krant