Afbeelding

Grave-West heeft weer nieuwe AED in de wijk

Nieuws 19 keer gelezen

GRAVE - Grave-West heeft weer een nieuwe AED in de wijk. Het snel inzetten van een AED en het binnen drie minuten starten met reanimeren, voordat de ambulance ter plaatste is, maakt iedere week weer het verschil tussen leven en dood voor tientallen mensen in Nederland. Esther van der Waal, voorzitter van de wijkraad Grave-West, heeft zich met de andere bestuursleden ingezet voor de aanschaf van een tweede AED. De wijk, ten westen van de provinciale weg van Grave naar Oss, bestrijkt een groot gebied. In de Zittert, de Bikkelkamp (het Rode dorp en het Blauwe dorp), De Mars, samen vormend Grave West, wonen zo’n 3.100 mensen.

De nieuwe wijkraad Grave-West timmert behoorlijk aan de weg en de tweede AED past hierin. Van der Waal: ‘We zijn met de Wijkraad-West sinds twee jaar in een nieuwe samenstelling actief, maar bijeenkomsten konden we vanwege de coronamaatregelen nauwelijks organiseren. We hebben ook geen eigen plek waar mensen samen kunnen komen. We hebben er met de bestuursleden Martijn Tap, Jan Vastbinder en Ronald van de Schoot alles aan gedaan om de nu leegstaande kantine van GVV’57 (nu EGS’20) te kunnen gaan gebruiken, maar kregen geen steun van de coalitie. Toen er nog gevoetbald werd bij GVV konden buurtgenoten elkaar bij de voetbal treffen. Je kon in de kantine iets drinken of er biljarten. In de laatste raadsvergadering van de gemeente Grave is er nog net, via een motie, ingestemd met een nieuw te bouwen wijkgebouw. De gemeente wil woningen bouwen op het GVV-terrein. Mogelijk komt daar dan ook een wijkgebouw, maar dat is niet zeker. In ieder geval ligt er nu een motie, die meegenomen wordt in de overdracht naar de gemeente Land van Cuijk. Een gebouw in de wijk maakt het mogelijk naar elkaar om te zien en dat is wat we deze wijk toewensen’.

De aanschaf van de tweede AED is nu gelukt. Het apparaat hangt al aan een huis aan de Traverse 77. Als er een calamiteit in de wijk is, krijgen twee of drie mensen in de wijk vanuit de alarmcentrale van 112 een SMS-bericht over waar de noodsituatie zich voordoet. Drie anderen krijgen bericht over de dichtstbijzijnde AED. De wijkraad roept iedereen die kan reanimeren op zich te melden als burgerhulpverlener bij www.Hartslag.nu. Bijvoorbeeld mensen die op hun werk BHV’er zijn, EHBO’ers of zorgmedewerkers. De wijkraad kan een gratis cursus reanimatie aanbieden aan 8 mensen uit Grave-West (info@gravewest.nl).

In de nieuwe gemeente worden wijkraden meer betrokken. Wijkraad Grave-West nam deel aan de ‘bouwteams’ van het Land van Cuijk. In een zogeheten Kernen-CV zijn doelen voor de wijk verwoord. Voor Grave-West staat een wijkgebouw bovenaan de wensenlijst. Maar er zijn ook mensen uit de wijk nodig die hand- en spandiensten verrichten. Esther: ‘Doe mee! Groenvoorzieningen gaan we helpen onderhouden, kerstverlichting ophangen, opschoondagen organiseren. Deelnemen aan een (korte) reanimatiecursus past hier ook in’.

Uit de krant

Uit de krant