Afbeelding

Hypotheek overgesloten? Denk aan deze drie belastingtips

Nieuws 9 keer gelezen

Steeds meer mensen sluiten hun lopende hypotheek over vanwege de lage rente, blijkt uit cijfers van Hypotheek Data Netwerk (HDN). Ook onder 60-plussers is dit populair. Wie minder hypotheekrente betaalt, kan ook minder hypotheekrente aftrekken bij de belastingaangifte. Daarom is het belangrijk om de voorlopige aanslag aan te passen na het oversluiten van een hypotheek. Zo voorkomt je dat je moet terugbetalen. In dit artikel staan drie belastingtips bij oversluiten.

Tip 1: Pas je voorlopige aanslag meteen aan
Het oversluiten van je hypotheek kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag. Want als je overstapt naar een hypotheek met een lagere rente, ontvang je ook minder hypotheekrenteaftrek. Het is raadzaam om je voorlopige aanslag aan te passen zodra je jouw hypotheek hebt overgesloten. Als je dit niet doet, kan het zijn dat je maandelijks te veel geld ontvangt en dit later moet terugbetalen. Daar zit niemand op te wachten. In vier stappen past je zelf eenvoudig jouw voorlopige aanslag aan. Op www.belastingdienst.nl/voorlopige_aanslag leest u hoe u dit doet.

Tip 2: Check of oversluitkosten en de boeterente aftrekbaar zijn
Als je jouw hypotheek oversluit bij dezelfde óf een andere geldverstrekker, betaal je oversluitkosten. Dit zijn kosten die je maakt bij het oversluiten van de hypotheek. Denk aan taxatiekosten, notariskosten of kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie. Deze oversluitkosten zijn aftrekbaar bij de belastingaangifte.
Naast oversluitkosten betalen mensen vaak een boeterente als ze hun hypotheek oversluiten. Dit is een vergoeding die je aan jouw geldverstrekker betaalt voor de misgelopen rente. Deze boeterente betaal je zowel bij het overstappen naar een andere geldverstrekker als bij het oversluiten bij je huidige geldverstrekker. De boeterente is meestal aftrekbaar in uw belastingaangifte. Wanneer je de boeterente in één keer betaalt, trek je de boeterente in één keer af in de belastingaangifte over het jaar waarin de boeterente is betaald. Betaal je de boeterente niet in één keer, maar tijdens de resterende looptijd van de hypotheek? Dan kun je de rente jaarlijks in de belastingaangifte aftrekken.

Tip 3: Ga na hoe het zit met een hypotheekverhoging
Sommige mensen verhogen hun hypotheek bij het oversluiten. Is dat bij jou ook het geval? Dan mag je onder voorwaarden de hypotheekrente nog steeds aftrekken in de belastingaangifte. De twee voorwaarden zijn: je gebruikt de verhoging voor je eigen woning én je lost de hypotheek binnen dertig jaar af, waarbij je elk jaar een bepaald bedrag aflost.

Meer weten?
Ga naar belastingdienst.nl/koopwoning voor meer informatie over een koopwoning en uw belastingzaken.

Uit de krant

Uit de krant