Afbeelding

Nieuw jaar 1 - Column Freddy Klooté

Nieuws 4 keer gelezen

Het historische jaar 2021 is op een haar na gevild. Historisch betekent dat daar de eerstkomende jaren nog volop over gepraat zal worden. Ook een volgende generatie zal er nog tot vervelens toe mee geconfronteerd worden, waarna het meedogenloos in de put van het verleden wordt gegooid.

Een jaar vol corona, met een nog enigszins draaglijk sausje dat Max heet. Een jaar met vaccinaties en varianten, met spuiten die boosters werden. Met vulkanen die aan long covid leken te lijden. Met een zwijgende meerderheid van de 17 miljoen inwoners, die braaf het nieuwe leven accepteerde en op tijd naar binnen of naar buiten ging, vóór of na 17.00 uur niet-essentiële winkels bezocht. Die naar de nieuwste regel thuis of in de kroeg zijn biertje dronk, en met permissie zijn voetbalstadion bezocht en andere belevenissen van zijn cluppie op tv moest bekijken. Alweer een jaar met mistige brillenglazen door een mondkapje. Een jaar met een belangrijke rol voor het telraam om de langskomende familieleden bij te kunnen houden. Een angstjaar voor de oudere en fragiele medemens, de opa’s en oma’s. Kortom, een jaar dat te vergelijken valt met 1672 toen ons grondgebied door maar liefst vier vreemde legers tegelijk werd aangevallen. In 2021 waren dat de varianten van die vreemde dingen met cactusachtige uitsteeksels, die door de gewone mens corona werd genoemd. Wie wat slimmer wilde lijken sprak van Covid. De allerslimsten lieten schier achteloos Covid-19 vallen. Het was ook het jaar van Omikron, de nieuwste telg uit het coronageslacht. De virologen hebben het over B.1.1.529. Heeft neefje Delta al bijna van het speelveld verdrongen. Omikron is Grieks. De vijftiende letter van het alfabet van dat land. Kwam voor het eerst voor in Zuid-Afrika. Uit medelijden met Zuid-Afrika noemde men het niet de Zuid-Afrikaanse variant, maar werd gekozen voor een letter uit het Griekse alfabet. Net als men met de Deltavariant heeft gedaan. En ook met al die virussen tussen Delta en Omikron, die er blijkbaar ook zijn geweest, maar niet echt op wereldniveau meespeelden. Zeg maar de spelers van het nationale voetbalteam van Andorra, die in eigen land beroemd zijn, maar in het wereldnieuws geen grotere rol spelen dan dat we weten dat er een postbode en een bakker in meespeelt.

Natuurlijk was het niet allemaal kommer en kwel. Denk maar aan “onze” Max, die de racewedstrijdenindustrie op scherp zette. En daar houden wij in Nederland van. De boel op scherp zetten. Als het dubbeltje dan onze goeie kant op valt zijn we dolblij. Bij een andere val van dat dubbeltje is voor ons de wereld te klein. Dat dan weer wel.

We staan vlak voor de feestdagen. En midden in die tijd van maar twee bezoekers per dag in je huis, mogen we op die feestdagen maar liefst vier bezoekers verwelkomen. Waarom? Ik zou het niet weten. Misschien wel omdat B 1.1.529 op wintersportvakantie is.

Vrouwlief Ria en ik wensen jullie allemaal fijne dagen, al zal dat voor velen niet meevallen.

Freddy Klooté

Uit de krant

Uit de krant