Afbeelding

Buurtvereniging De Heikant uit Velp plant bomen

Nieuws 14 keer gelezen

VELP - Zaterdag 11 december plantte een delegatie van ‘De Heikant’ een aantal bomen en struiken als begin van de actie ‘Meer bomen, meer natuur, minder CO2’. Voorzitter Piet van Thiel verwoordde het zo: “Wij als buurtvereniging willen ook ons steentje bijdragen aan een beter klimaat”. De buurtvereniging benaderde Brabants Landschap voor bomen en struiken. Deze organisatie doet mee aan Plan Boom: een plantactie voor vrijwilligersgroepen.

De gemeente Grave werd met succes benaderd voor een financiële bijdrage uit de stimuleringssubsidie. Dit onder de noemer ‘Heikant gaat natuurlijk voor groen’. Van het Brabants Landschap ontving de Heikant 250 bomen. Die worden verdeeld over 10 lid-families uit deze buurt. Dat levert weer een mooi stukje extra natuur verspreid over een groter gebied. Je moet groot denken, maar klein beginnen: alle beetjes helpen. Bij ‘De Heikanters’ doet jong en oud mee.
Plan Boom staat voor een ambitie van 10 miljoen extra bomen en struiken in Nederland in de komende jaren. Om ook in Brabant maximaal te scoren doen naast Brabants Landschap, IVN Brabant, en de Brabantse Milieufederatie ook de Postcodeloterij (voor geld) mee. Brabant wil 1 miljoen bomen en struiken realiseren. Met name kleine initiatieven van vrijwilligersgroepen worden gestimuleerd. Buurtvereniging De Heikant heeft binnen haar buurtvereniging 10 gezinnen bereid gevonden een stukje van de tuin of grond te beplanten met 25 hazelaars, gelderse roos of lijsterbes. “Ieder stukje extra natuur helpt”, aldus buurtverenigingssecretaris Henny Bergman.

De 32-jarige buurtvereniging uit Velp is gelegen ten zuiden van de Rijksweg, het buitengebied van Velp, en grenst verder aan Escharen en Reek. De vereniging kent 48 gezinnen die lid zijn en “we groeien nog steeds, met name door nieuwbouw” aldus Petri Elemans, penningmeester van De Heikant. Naast de vaste activiteiten als de barbecue op de derde zondag van september, een fietstocht, Nieuwjaarsborrel, enz was het nu tijd voor iets extra’s. De buurtvereniging benaderde de gemeente voor een bijdrage uit de Stimuleringssubsidie 2021. Met de toegewezen 200 euro kon de buurtvereniging aan de slag om bij de 10 gezinnen die aan het project wilden deelnemen de nodige voorbereidingen te treffen en de organisatie verder op te tuigen. Bomen werden gehaald bij Brabants Landschap en 11 december gepland als start van het planten. Om 13.30 uur ontvangst met koffie en koek op Heihoekscheweg 2 bij familie P. van Thiel, de eerste plek waar 25 bomen en struiken werden geplant. De overige 225 bomen en struiken werden dit weekend opgehaald en op diverse plekken geplant. “Kleine landschapselementen die bijdragen aan een betere biodiversiteit” aldus voorzitter Piet van Thiel. “Bovendien draagt het bij aan de samenhang binnen onze buurt.

Een tweetrapsraket die past in deze ingewikkelde coronatijd, op weg naar Kerstmis”. Fijne Kerstdagen en een gezond 2022.

Uit de krant

Uit de krant