Afbeelding

Ensemble Lumaka brengt 9 januari eerbetoon aan Rosy Wertheim

Nieuws 11 keer gelezen

REEK - Ensemble Lumaka neemt luisteraars mee naar de Parijse salon van Rosy Wertheim in de dertiger jaren, met composities van Rosy zelf, haar collega-componisten Ibert, Jolivet, Milhaud en de door haar bewonderde Ravel en Debussy. Zondag 9 januari om 12 uur vindt het theatraal optreden ROSY! plaats in Het Wapen van Reek. Het is een van de koffieconcerten van Muzis Landerd.

Rosy Wertheim werd in 1888 in Amsterdam geboren in een welgestelde artistieke familie. Ze studeerde piano en compositie en werkte daarna in de jaren twintig van de vorige eeuw als docente aan het Amsterdams Muzieklyceum. In 1929 vertrok ze voor een aantal weken naar Parijs om daar de bekendste componisten uit die tijd te ontmoeten. Ze zou uiteindelijk zes jaar blijven en in haar woonkamer tal van salonavonden houden: een trefpunt voor kunstenaars.
Na korte periodes in Wenen en New York keerde zij in 1937 terug naar Amsterdam. In 1942 moest zij vanwege haar joodse komaf onderduiken. Zo overleefde zij de oorlog, maar door ziekte kon ze haar muzikale carrière niet meer vervolgen.

Smeltkroes
Ensemble Lumaka nodigt het publiek uit op een salon bij Rosy in Parijs, zoals die zou kunnen hebben plaatsgevonden. Het muzikale gedeelte wordt aangevuld met een nieuw geschreven theatertekst en originele citaten, gesproken door alle ensembleleden. De voorstelling is een tijdreis naar de jaren dertig in deze wereldstad: een smeltkroes van beroemde componisten, schrijvers, filosofen en acteurs.

Eigen sfeer
Het concert van Ensemble Lumaka is een eerbetoon aan een bijzondere Nederlandse musicienne die op sociaal vlak zeer geëngageerd was. Iemand die veel heeft betekend voor de emancipatie van vrouwelijke componisten en voor het Nederlandse en Franse muziekleven. De bezetting fluit, harp en strijktrio werd in de jaren twintig voor het eerst in het leven geroepen door de Parijse harpist Pierre Jamet. Hij gaf diverse componisten opdrachten om nieuw werk te schrijven. Door in dezelfde setting op te treden heeft de muziekgroep een directe binding met de jaren twintig en dertig. Met de combinatie van theater, kostuums en een subtiele enscenering zet het ensemble een geheel eigen sfeer neer.

Het concert ROSY! is zondag 9 januari bij te wonen in Het Wapen van Reek. Ensemble Lumaka start het optreden om 12 uur. Kaartjes zijn te reserveren via www.muzislanderd.nl

Uit de krant

Uit de krant