Afbeelding

Nieuwste ‘chapter’ van netwerkorganisatie BNI in gemeente Maashorst

Nieuws 3 keer gelezen

MAASHORST - Al sinds april zijn enkele kartrekkers bezig met het opstarten van een nieuwe afdeling (‘chapter’ noemen ze dat volgens Amerikaanse traditie) van de Amerikaanse netwerkorganisatie BNI. De vijftiende en jongste chapter van Brabant gaat zich vestigen in Uden en heet heel toepasselijk BNI Maashorst. Door corona heeft de groei naar de huidige 16 leden iets langer geduurd dan normaal, maar 15 december gaat de groep dan écht van start.

Elke woensdag treft de groep elkaar vroeg in de ochtend in de Ideeënfabriek in Uden. Waarom zo vroeg? We vragen het Anne Somers, kersverse voorzitter van BNI Maashorst: “We starten elke ontbijtmeeting om 7 uur en stoppen om half 9. Daarna heb je je hele werkdag nog voor je, waar je direct fris en actief aan kunt beginnen. Ook word je niet gestoord door je telefoon, die begint pas na half 9 te rinkelen.”

Aanbevelingsmarketing, wat is dat?
Veel mensen kennen het principe van een netwerkontbijt; je spreekt met een aantal ondernemers of werknemers eenmaal in de week af, om naar elkaar te presenteren waar je jouw netwerkgenoten mee van dienst kunt zijn. Veel mensen hebben namelijk wel een uitgebreid netwerk, maar niet iedereen doet daar actief wat mee. Het principe achter deze meetings is gunning. De leden leren elkaar kennen en bouwen een vertrouwensband op. Vanwege die vertrouwensband helpen ze elkaar aan opdrachten.

Maar dit principe is niet nieuw; er zijn al meer netwerkgroepen in de regio. Waarom dan toch deze groep in Uden? “Het unieke van BNI is dat het een internationale organisatie is. Dus als je niet alleen een lokale of regionale focus hebt als bedrijf, maar ook jouw diensten buiten de regio wilt aanbieden, kun je direct bij meetings in het hele land terecht om daar jouw pitch te geven en je zoekvraag te stellen. En de leden daar gaan met die vraag actief aan de slag om jou te helpen. Sterker nog, met aanwezigheid in 72 landen kun je ook internationaal prima terecht. Daarbij kennen we beroepsexclusiviteit. Dat betekent dat er maar één aanbieder uit een bepaalde branche mag toetreden tot de groep. Dit maakt BNI echt anders.”

Je pitch verbeteren
Anne had het al even over een pitch; dit is een verhaal in 30-60 seconden waarin je uitlegt wat je doet, waarom je dat doet en hoe jouw diensten of producten iemand kunnen helpen. “Aangezien de groep elke week bij elkaar komt, blijf je continu oefenen op je pitch, zodat hij steeds beter wordt. Bovendien hoef je niet elke week dezelfde pitch te geven, want je hebt 48x per jaar de gelegenheid om er iets in te variëren. Je kunt er bijvoorbeeld een nieuw project in verwerken waar je de afgelopen week druk mee bent geweest. De leden krijgen zo een steeds beter beeld van jouw bedrijf en kunnen steeds betere aanbevelingen in hun netwerk voor je geven. Ook zie je de samenwerking tussen netwerkleden steeds intensiever worden, naarmate ze elkaar beter kennen.”

Een ander wekelijks terugkerend onderdeel van een meeting is de positieve-bijdrageronde. Hierin vertellen leden wat zij concreet voor een ander lid hebben kunnen betekenen en hierover wordt ook verantwoording afgelegd. Anne: “Zo gaat de vrijblijvendheid eraf. We gaan écht voor elkaar aan de slag om binnen ons eigen netwerk die aanbeveling te geven. Veel meer dan vrienden of ex-collega’s dat doorgaans doen.”

Pre-launch met ambitie
Wanneer een nieuw chapter officieel start, gaat dit normaal gepaard met een feestelijke lancering. Helaas gooit ook nu weer corona roet in het eten. “We kunnen nu natuurlijk niet met een groot gezelschap lanceren zoals we dat eigenlijk zouden willen, maar we wilden wel alvast starten met de meetings zoals ze horen. Daarom hebben we besloten om 15 december een soort pre-launch te doen. Dit is een iets feestelijkere variant van een normale meeting en daarbij gaan we in de middag toch nog even met elkaar proosten op de officiële start. We zijn nu met 16 leden en hebben een paar leuke gasten uitgenodigd. Tegen april willen we met 25-30 leden zijn. Dus er is nog werk aan de winkel, maar met zo’n diverse en dynamische groep hebben we daar alle vertrouwen in.”

Belangstelling?
Organisaties die interesse hebben om eens bij BNI Maashorst te komen kijken, zijn meer dan welkom om eens vrijblijvend deel te nemen aan een sessie. Aanmelden kan via de leden, maar ook via www.bni-brabant.nl

Uit de krant