Afbeelding

Frankie en Elvis - Column Carla Wijnhoven

Nieuws 12 keer gelezen

Dit lijkt een artiestennaam van een of ander hip zangduo. Maar niets is minder waar!

Toen ik laatst over een afdeling in PI Grave liep, was er een A4’tje op een celdeur geplakt met daarop de tekst: “Hier wonen Frankie en Elvis, de afdelingsreinigers!”

Binnen PI Grave zijn er op iedere afdeling van de gevangenis een of twee afdelingsreinigers. Zij worden in deze “functie” aangesteld nadat ze hebben bewezen dat ze verantwoordelijkheid kunnen nemen, hun eigen cel spic en span op orde kunnen houden en instructies van het personeel kunnen opvolgen. Afdelingsreiniger binnen de gevangenis is een “erebaantje” waarbij het vertrouwen van het personeel in de reiniger cruciaal is.

Immers, de afdelingsreinigers “onderdersteunen” de medewerkers en de gedetineerden van de afdeling daar waar dat nodig is. Ze zijn verantwoordelijk voor het schoonmaken van de afdeling, zien toe dat iedereen zijn eigen spullen heeft opgeruimd en de afdelingskeuken en douches na gebruik netjes worden achtergelaten. Ze zijn verantwoordelijk voor het ruilen van het beddengoed en het uitdelen van de wekelijkse boodschappen. Ook delen ze dagelijks de warme maaltijden uit aan hun medegedetineerden en halen ze de lege borden weer op en brengen deze terug naar de centrale keuken.

Het is vooral een erebaantje omdat de afdelingsreinigers de hele dag “vrij” onder toezicht van de medewerkers kunnen bewegen op de eigen afdeling. Dit betekent dat als de rest van de medegedetineerden op hun cel zitten of naar de arbeid zijn, zij op de afdeling mogen (ver)blijven. En na de gedane arbeid bijvoorbeeld een kaartje kunnen leggen of rustig kunnen douchen. Ook zijn ze vaak op de hoogte van wat er speelt onder de medegedetineerden en wordt er van hen verwacht dat ze wijs omgaan met deze positie.

Dus de mannen Frankie en Elvis werken hard, Elvis speelt een knap stukje op zijn gitaar maar vooralsnog zijn ze geen zangduo en zingen zij in PI Grave alleen onder de douche.

Carla Wijnhoven
Vestigingsdirecteur PI Grave

Uit de krant