Afbeelding

Aanvoerder Robbert Knipping gehuldigd voor 250 duels in DAW 1

Nieuws 16 keer gelezen

SCHAIJK - Als zestiende speler in de historie van DAW wist Robbert Knipping in het bekerduel met HVCH de bijzondere mijlpaal van 250 wedstrijden te bereiken. Een majestueus aantal wedstrijden waarin Knipping vanaf 2008 met DAW opklom van de vierde naar de tweede klasse. Na afloop van de eerste competitiewedstrijd werd de aanvoerder gehuldigd voor zijn bijzondere prestatie. Arena blikt samen met Knipping terug op de speciale dag.

Vrienden, familie en een grote hoeveelheid supporters van Robbert Knipping en zijn DAW zijn op een fraaie zondagmiddag aanwezig bij het jubileumduel. Verwend worden ze niet, want goed voetbal blijft negentig minuten lang uit in de seizoensopener tegen Prinses Irene. Des te opgeluchter is men dat het in extremis alsnog 1-0 wordt voor DAW, waarna de feestmiddag kan beginnen met de huldiging van Knipping. Na het laatste fluitsignaal verzamelen spelers en publiek zich voor het overvolle terras waar vader Bert, tevens voorzitter van de supportersvereniging, het woord neemt. Zichtbaar trots feliciteert hij zijn zoon en overhandigt hij namens de supportersvereniging een ingelijst shirt, waarna hij zich tot de spelersgroep richt. “Robbert heeft mij kenbaar gemaakt dat het wellicht zijn laatste seizoen in het eerste elftal is, maar een eventuele promotie kan daar verandering in brengen. Jullie weten dus wat jullie te doen staat.” Doelman Rick van Aalst, collega-routinier van Knipping in het vaandelteam, speelt hier feilloos op in bij het schenken van nog een presentje aan de jubilaris. “Namens de spelersgroep hebben we natuurlijk ook een cadeau, ik denk dat dit goed van pas komt bij het uitzoeken van voetbalschoenen voor volgend seizoen.”

Nadat de cadeaus in ontvangst zijn genomen richt ook Knipping, zoals hij als aanvoerder de laatste jaren wel vaker deed, zich nog even zelf tot het publiek. In een kleine terugblik op de afgelopen jaren gaat speciale aandacht uit naar DAW-verzorger Henk van der Zanden, die zelf voorafgaand aan de wedstrijd al grapte ook minstens 250 keer het veld te hebben moeten betreden voor een blessurebehandeling van Knipping. “Iedereen weet dat ik in de loop der jaren geregeld heb gekampt met blessures. Daarbij heeft Henk altijd voor mij klaar gestaan. Ook dit seizoen ben ik voorafgaand aan iedere wedstrijd behandeld door Henk. Het is bijzonder hoe hij mij keer op keer klaarstoomt voor de wedstrijden, dus hem ben ik enorm dankbaar.” Mede dankzij deze hulp mistte Knipping naar eigen zeggen maar weinig wedstrijden in het eerste elftal. “Op dinsdag of donderdag moest ik nog wel eens een training overslaan om rust te nemen, maar op zondag stond ik er dan gewoon.”

Blessures of niet, Knipping stond er dus vrijwel ieder weekend. Maar of dat volgend seizoen ook nog aan de orde is blijft in het dankwoord onbesproken. Na afloop heeft hij daar echter wel een duidelijke mening over. “Stel het lukt ons dit jaar om te promoveren, dan is het voor mij een goede reden om door te gaan. De eerste klasse is uniek voor DAW en dus ook wel iets waarvoor ik wil blijven voetballen.” Bij het uitblijven van een promotie wordt het hoogstwaarschijnlijk realiteit dat Knipping op relatief jonge leeftijd stopt met voetbal. Belangrijke reden is het fysieke ongemak dat hij tijdens zijn speech al aanhaalde, maar ook ambities in andere sporten spelen hierin een rol. “Ik heb altijd het doel gehad om eens een marathon en-/ of een triatlon te finishen. Met dat in het achterhoofd en het blijven sukkelen met blessures, nam de gedachte om te stoppen met voetbal steeds meer de overhand.”

Hoogtepunten
Of hij nu doorgaat of niet, Knipping kan al met al terugkijken op een imposante carrière. Hoogtepunten waren daarbij diverse periodetitels en kampioenschappen, maar de mooiste van de 250 wedstrijden speelde de aanvoerder in Someren. In de promotiewedstrijd tegen Alfa Sport kopte Knipping de 3-2 tegen de touwen, waarmee een grote stap richting de Tweede Klasse werd gezet. “Dat was echt het absolute hoogtepunt, eigenlijk die gehele nacompetitie wel. Iedere wedstrijd met een volle bus op pad samen met het publiek, dat was geweldig.”

In een bomvolle kantine, waar na lange tijd de anderhalve meter weer mag worden losgelaten wordt Knipping tussen de diverse activiteiten door nog voor een laatste keer in het zonnetje gezet. Samen met vrouw Michelle neemt Knipping de felicitaties in ontvangst van voorzitter Henrie Lamers. Daarna is het tijd om met zijn team te genieten van zijn jubileum en de eerste driepunter. “Een perfecte keuze om het na de eerste wedstrijd van het jaar te vieren.”


Oom Tinus als voorbeeld
Hoewel in de voetbalwereld 250 duels over het algemeen als magische grens wordt beschouwd heeft Knipping zelf nog een ander bijzonder getal voor ogen. Zijn oom Tinus van der Linden, verdediger van weleer, speelde namelijk 261 wedstrijden voor het eerste elftal van DAW. “Toen ik steeds verder steeg in de lijst van meeste wedstrijden in het eerste elftal ben ik dat gaan bestuderen. Het viel me toen op dat ome Tinus 261 duels had. Hij is jarenlang een belangrijke speler geweest voor DAW en ook onderdeel van het elftal van de eeuw, dus het lijkt mij een hele eer om over hem heen te klimmen in de lijst.”

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant