Afbeelding

Driek van de Vondervoort schout van Boekel

Nieuws 246 keer gelezen

LAND VAN RAVENSTEIN - Met Driek van de Vondervoort heeft de vrijstaat een bestuurlijk fenomeen tot schout benoemd. ‘Regels moeten ten dienste staan van de burgers en anders schaffen we ze af’. Als wethouder van Veldhoven en later als burgemeester van Boekel en Bergeijk, bracht hij dit in bestuurdersland weinig gangbare principe in praktijk. Zo werd in Boekel de welstandscommissie bedankt voor hun werk en opgedoekt. ‘Mensen zijn doorgaans niet geneigd om hun onroerend goed te ontsieren’, is zijn stelling. Het gevolg van deze aanpak: in de gemeente Boekel kan binnen twintig minuten een bouwvergunning worden verleend. In Bergeijk duurt het iets langer: ’n dag.

Dat de prachtige kapel van Huize Padua er nog staat, is ook mede aan Driek te danken. Bij zijn aantreden als burgemeester lag er op zijn bureau een aanvraag voor de sloopvergunning van de kapel. In plaats van te tekenen, belt Driek een aannemer en haalt hem over om in de kapel appartementen te bouwen. Dat blijkt duurder uit te vallen dan begroot. Iedereen blij dat een kostbaar monument is behouden, behalve de aannemer. Die zegt hierover: ‘Driek mag me nooit meer bellen’.
In Veldhoven zullen ze Van de Vondervoort ook niet vergeten. Daar was hij van 1981 tot en met 1998 wethouder. Elk jaar hield de gemeente aan het eind van het jaar een paar miljoen over. Dat geld verdween dan weer in de reservepot. Gezeten aan de bar vonden de secretaris en Driek dat ze de inwoners gewoon te veel belasting hadden laten betalen. Ze besloten om het geld terug te geven aan de inwoners. Hoewel de minister liet blijken dat hij het er niet mee eens was, zette Driek door. En aldus geschiede: elk huishouden kreeg 100 gulden terug. Er werd in een restaurant zelfs reclame gemaakt: twee diners voor het honderdje van Driek.
Het is geen toeval natuurlijk dat hij met Rutger van Herpen, de stichter van Boekel, op de foto staat. De stichter en de schout. Samen hebben ze Boekel vormgegeven. En dat Driek keer op keer nationaal kampioen werd in de wielerwedstrijd voor burgemeesters, wekt ook geen verbazing. Dat ben je aan je stand verplicht als je in Boekel woont.

Kortom: een man naar ons hart en naar de geest van de vrijstaat Land van Ravenstein. Leve de schout van Boekel en leve de vrijstaat!

Theo van Duren
Chef Staatspersbureau

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant