Afbeelding

Appelplukdag bij AmbachtCentrumGrave druk bezocht

Nieuws 14 keer gelezen

VELP - Op zaterdag 25 september vond voor de tweede keer een appelplukdag  plaats bij het Rode Nonnenklooster in Velp. Het daar gevestigde AmbachtCentrumGrave ontving ruim dertig ‘adoptieouders’ en belangstellenden in de boomgaard om samen appels te plukken, appeltaart te eten en appelsap te maken.

In de kloostertuin staat van oudsher een boomgaard met 21 appelbomen. Het doel is om deze boomgaard in betere conditie te krijgen door de historische appelbomen professioneel te laten snoeien en de gaard uit te breiden. “Door adoptie van de appelbomen krijgen we de middelen daarvoor beschikbaar. In ruil daarvoor geven we de regio de kans om elk jaar twee evenementen mee te maken. Appelpannenkoeken eten onder de lentebloesem en appels plukken in de herfst”, zegt initiatiefnemer Helen Akkerman, als secretaris verbonden aan het AmbachtCentrumGrave.

Adoptieouders
Twaalf appelbomen zijn tot op heden geadopteerd. Dit houdt in dat de adoptieouders voor een jaarlijkse bijdrage de twee evenementen mogen bijwonen met maximaal vijf personen per boom, inclusief een vogelhuisje. De deelnemers kunnen de geplukte appels mee naar huis nemen of er (voor een deel) appelsap van laten maken. Weekendopvang Kanjers uit Escharen heeft twee bomen geadopteerd en was aanwezig met vijf kinderen en hun twee begeleiders.
Dit keer kwamen ook andere belangstellenden af op de appelplukdag. Onder andere de groep NMLK (Nieuwe Mensen Leren Kennen). Er waren zelfs deelnemers uit Tilburg en Etten Leur. Een paar reacties: “Het was heel gezellig en wat een mooie locatie!” en “Ik heb enorm genoten, wat een heerlijke dag was dit”.

Appeltaart en appelsap
Aan het AmbachtCentrumGrave is ook een bakker verbonden. Hij heeft, samen met vrijwilligers, heerlijke appeltaarten gebakken van de appels uit de boomgaard. Aan het einde van de plukdag zijn daarnaast in totaal twintig flessen appelsap gemaakt met een nieuwerwetse weckmachine.
Al met al een geslaagde dag volgens Helen Akkerman. “Samenkomen en genieten van deze prachtige tuin bleek afgelopen zaterdag een enorm succes. We hebben ruim 40 blije gezichten gezien, inclusief een dozijn vrijwilligers.’

Adoptieouder worden?
Interesse om de appelgaard te ondersteunen door middel van adoptie van een boom? Neem contact op via info@ambachtcentrumgrave.nl. Volg het ambachtcentrum ook op Instagram en Facebook.

Uit de krant

Uit de krant