Afbeelding

CDA wil peiling over naam gemeente Maashorst

Nieuws 1 keer gelezen

UDEN/LANDERD - Een verrassend nieuw hoofdstuk lijkt zich aan te dienen in de discussie over de omstreden naam Maashorst voor de fusiegemeente van Uden en Landerd. Het CDA wil alsnog de mening weten van de kiezers. Dragen die de naam of willen ze toch een andere benaming?

Om daar uitsluitsel over te krijgen wil het CDA een peiling houden onder stemmers, tegelijk met de raadsverkiezingen op 24 november. De partij wil zo de discussie over de omstreden benaming in rustiger vaarwater brengen. Het is na de verkiezingen aan de nieuwe gemeenteraad van de fusiegemeente om te bepalen of de beoogde naam Maashorst behouden wordt of vervangen door een andere naam. ‘Er was en is erg veel discussie over de naam, ook in onze eigen achterban. Nog steeds dus en het gaat soms gepaard met veel emotie”, constateert fractievoorzitter Maurits van den Bosch (foto) van het CDA Uden-Landerd. Dat leidt volgens hem en zijn fractie erg af van de inhoud en het doel van de fusie tussen de twee gemeenten. ‘We willen voorkomen dat het in de verkiezingscampagne straks weer over de naam gaat. Wij zeggen: laten we peilen welke voorkeur voor een naam de kiezer heeft. Met de uitslag -overigens niet bindend- daarvan kan de nieuwe gemeenteraad de definitieve nieuwe gemeentenaam vaststellen. Maashorst heeft op dit moment nog steeds de status van werknaam.”

Stemgerechtigde inwoners van beide gemeentes kunnen in de peiling aangeven naar welke naam hun voorkeur uitgaat, zo wil het CDA. ‘Onze eerste aanzet: we willen dat ze kunnen kiezen uit ‘Maashorst’, ‘Uden-Landerd‘, ‘Uden‘, ‘Anders, namelijk…’ of ‘Geen mening’.” De gemeenteraden van Uden en Landerd moeten het voorstel van het CDA nog bespreken. Mogelijk gebeurt dat in de gezamenlijke gemeenteraadsvergadering van 7 oktober.

Tot dusverre vinden de colleges van B en W van Uden en Landerd dat er wel genoeg draagvlak is voor de naam Maashorst en dat ze die niet meer willen wijzigen. Hoe dan ook, al tijden is er forse onenigheid over de naam. Die zou verwarring scheppen met het gelijknamige natuurgebied in de regio dat bovendien een veel groter oppervlakte omvat dan de grenzen van de fusiegemeente. De gemeente Oss heeft onder meer hierom fel geprotesteerd tegen het gebruik van de naam Maashorst. Ook in de Tweede en Eerste Kamer gaven diverse partijen aan de naam op zijn minst ongelukkig te vinden. Ook sommige politici in Uden en Landerd zijn niet tevreden met Maashorst. Zo pleit Gewoon Uden voor handhaving van de naam Uden als benaming voor de fusiegemeente en zij wil het inzet van de verkiezingen maken. De Adviescommissie Aardrijkskundige namen in Nederland kantte zich ook al tegen de naam. Ook in veel zienswijzen van burgers vormt Maashorst het belangrijkste bezwaar. Eerdere vragen aan inwoners gaven geen eenduidig beeld en riepen meer discussie op dan dat ze antwoorden gaven, aldus Van den Bosch.

Het CDA heeft zelf geen oordeel over de nieuwe naam of een voorkeur voor een bepaalde naam. ‘Dat is niet aan ons, we vinden echt dat de kiezers in beide gemeenten die straks één gemeente vormen daarover nu gehoord moeten worden.”
De komende gemeenteraadsverkiezingen vormen het ideale moment om de peiling te houden, stelt het CDA, onder meer omdat er dan nog tijd is voor de nieuwe gemeente op 1 januari een feit is. Maar de nieuwe gemeenteraad kan ook later nog de naam wijzigen.

Uit de krant