Afbeelding

Geef extra aandacht aan ouderen die zich eenzaam voelen

Nieuws 62 keer gelezen

REGIO - De vakanties staan voor de deur. Voor de meesten tijd om de koffers te pakken, maar niet voor iedereen. Zo gaat de helft van de alleenstaande 65-plussers waarschijnlijk niet op vakantie. 4 op de 10 vinden de coronasituatie daarvoor nog te onzeker, blijkt uit een peiling onder 500 65-plussers. Daarnaast verwacht een kwart van alle ondervraagden deze zomer minder bezoek te krijgen. Eenzaamheid ligt hierdoor op de loer.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is een zomercampagne gestart met de boodschap ‘Een klein gebaar kan het verschil maken’. Het is een oproep om deze zomer extra aandacht te geven aan ouderen die zich mogelijk eenzaam voelen.
Een kopje koffie drinken, een gesprekje in de supermarkt of samen de hond uitlaten. Zomaar een kaartje sturen of iemand helpen bij het koken of tuinieren. Een simpele ’Hoe gaat het met je?’ kan al veel voor iemand betekenen. Ook via een telefoontje of kaart vanaf uw vakantieadres. Doet u ook mee?

Meer kans op eenzaamheid deze zomer
Afgelopen jaar konden mensen door corona beperkt bij elkaar op bezoek. Nu kan dat weer. Toch verwachten alleenwonende 65-plussers deze zomer minder bezoek van familie en vrienden dan andere zomers. “In juli en augustus verloopt het leven anders dan normaal. Mensen gaan op vakantie en veel dagactiviteiten liggen stil. Hierdoor kan het aantal sociale contacten afnemen,” zegt Eric Schoenmakers, onderzoeker bij Fontys Hogescholen en gespecialiseerd in het onderwerp eenzaamheid. “Ook verandert ons leefritme in de zomer. Veel ouderen hebben een vaste structuur in de week, die hen afleidt van eventuele eenzaamheid. Als deze structuur wegvalt, neemt de kans op eenzaamheid toe.”

Activiteiten in de buurt
Minister Hugo de Jonge trapte de zomercampagne van het actieprogramma ‘Eén tegen eenzaamheid’ af met een bezoek aan Kunstmuseum Den Haag. Het Kunstmuseum organiseert voor het eerst een zomerschool voor ouderen in de buurt. Op diverse plekken in ons land zijn vergelijkbare initiatieven.Zo kunnen mensen zich aansluiten bij groepswandelingen of samen buiten sporten. Veel mensen en organisaties zetten zich op allerlei manieren in om eenzaamheid te verminderen. Op www.eentegeneenzaamheid.nl/initiatieven vindt u de activiteiten bij u in de buurt, zoals die van de Zeelandse Annerie van Oort.

Annerie is kapster. Onder haar klanten zijn oudere mensen die hun partner hebben verloren. ‘Net als mijn moeder’, vertelt ze. ‘Maar die heeft nu alweer enkele jaren een vriend. Dat brengt haar heel veel. Zo mooi om te zien. Dat gun ik mijn klanten ook.’ Het bracht haar op het idee om ontmoetingsactiviteiten voor hen te organiseren.

Voor de gezelligheid
Het gaat haar niet om dating, maar om bijeenkomsten voor de gezelligheid. ‘Voor alleenstaande ouderen die op zoek zijn naar gezelschap, contact en vriendschap.’ Ze organiseerde nu al meerdere lunches, een namiddagborrel en zelfs een diner. En de volgende lunch staat op de planning. Elke drie maanden organiseert ze wel iets. Altijd samen met Rob en Miriam Neijts van Herberg D’n Brouwer. De prijzen voor de etentjes zijn altijd schappelijk; drankjes voor eigen rekening.

Over een drempel voor de lunch
Als thuiskapster komt Annerie veel bij mensen thuis. Zo hoort ze hun verhalen over eenzaamheid. Die verhalen kunnen haar best ontroeren. Ze komt met het idee om een lunch te organiseren. ‘Daarvoor moest ik zelf ook even over een drempeltje hoor. Ik heb het geloof ik wel een jaar geroepen, totdat klanten me aanspoorden om het echt te doen.’ Ze had bij voorbaat al meerdere aanmeldingen maar ze is ook samen met haar moeder langs de deuren gegaan. ‘We hebben aangebeld bij oudere mensen en gevraagd of ze geïnteresseerd waren. Ja, soms moet je gewoon wat durven hè, dat geldt voor iedereen.’ De opkomst was groot en de lunch een enorm succes.

Zelf de slingers ophangen
Annerie vindt het leuk om te organiseren, ze krijgt er energie van. De opkomst bij haar evenementen is heel divers, van mensen voor in de 60 tot achter in de 80. Maar het zijn allemaal mensen die er zin in hebben. Soms vindt ze het wel jammer dat mensen niet durven. ‘Een steuntje in de rug moet je ook durven accepteren. In dit leven moet je toch echt zelf de slingers ophangen. Je hoeft niet alleen en eenzaam achter te blijven. Ik merk soms echt aarzeling bij mensen. Ze denken dat nieuwe vriendschappen of zelfs liefde niet meer voor hen weggelegd is. Natuurlijk wel!’

Een maatje erbij
De deelnemers komen uit een grote regio, van Zeeland en Reek tot Heesch, Nistelrode en zelfs Cuijk. De bijeenkomsten zijn erg populair. Toch kan en wil Annerie het zelf niet groter maken dan het nu is. ‘Het wordt anders te veel naast mijn werk en gezin. Het zou geweldig zijn als er nog iemand dit zou willen organiseren in een andere gemeente, zodat we een nog grotere groep mensen kunnen helpen. Ik vertel diegene graag al mijn ervaringen en praktische tips.’

Dankbaar en gelukkig
Annerie merkt dat ze al heel handig is in het organiseren. Zo houdt ze per bijeenkomst steeds meer tijd over om iedereen echt te spreken en nieuwkomers te introduceren. ‘Het wordt voor mij ook steeds leuker. Er zijn zelfs al twee liefdesrelaties ontstaan en er gaan al mensen samen op vakantie. Zou ik meer geld en tijd hebben, dan ging het direct naar deze mensen. Ze zijn zo ontzettend dankbaar.’

Kom je uit de buurt van Zeeland en wil je aanschuiven? Mail Annerie op annerievanoort@icloud.com.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant