Afbeelding

Snoeien voor een tweede bloei in de zomer

Nieuws 21 keer gelezen

De zomer is een heerlijke tijd om in de tuin te ontspannen en te genieten, maar ook om bezig te zijn. Er zijn genoeg leuke, minder intensieve klussen waar je jezelf heerlijk bij kunt uitleven. Daarbij is het minstens net zo belangrijk dat je juist deze maanden geniet van wat er allemaal in je tuin afspeelt. Loop een extra rondje door je tuin zodat je ziet wat er gebeurt of nodig is voor je planten en bomen.

Snoeien in de zomer voor een tweede bloei
We zien dat heel veel planten hun eerste bloei hebben gehad en wat is het leuk om voor een tweede bloei te gaan. Dit geldt niet alleen voor veel vaste planten, maar ook rozen gaan voor een tweede bloei.
• Salvia (salie), knip na de eerste bloei alle uitgebloeide aren weg. Daaronder zie je het mooie groene nieuwe blad alweer zitten, maar dat knip je natuurlijk niet weg.
• Coreopsis-soorten (meisjesogen) snoei je na de bloei 1/3 terug om zo weer een tweede bloei te krijgen.
• Nepeta (kattenkruid), deze kun je helemaal terug snoeien na de eerste bloei. De plant loopt dan snel weer uit met nieuw mooi jong blad.
• Alchemilla mollis (vrouwenmantel) laat graag een tweede bloei zien als je de plant op tijd terugknipt na zijn eerste bloei (dit mag best wat korter). Het nieuwe jonge blad laat zich snel weer zien.
• Rozen snoeien voor een tweede bloei: vlak onder de uitgebloeide bloem zitten bladeren welke bestaan uit drie blaadjes, daaronder kom je de bladeren tegen met vijf blaadjes (vijfblad). Knip de uitgebloeide roos terug tot vlak boven dit eerste vijfblad... op naar een tweede bloei.

Tip: Controleer het jonge blad op ziektes en behandel de planten preventief. Voed alle teruggesnoeide planten en rozen extra met een natuurlijke voedingstof.
Er zijn natuurlijk nog veel meer vaste planten waarbij een tweede bloei mogelijk is, informeer eerst even wat de mogelijkheden zijn.

Snoeien in de zomer omdat het ‘nodig’ is
• Wisteria (blauwe/witte regen), hierbij snoei je met name de jonge lange scheuten terug voor een rijkere bloei volgend jaar.
• Hagen kunnen gesnoeid worden. De plant heeft zijn sterkste groei gehad na de langste dag. Snelgroeiende hagen vragen vaak om een extra snoeibeurt, doe dit niet bij extreme warmte en volle zon (als je snoeit na de langste dag dan kun je meestal volstaan met een snoeibeurt per jaar).
• Vruchtbomen, appels en peren, snoei je in de zomer met een reden bijvoorbeeld als je de scheutgroei in je boom wilt remmen. Kersen, pruimen en walnoten (steenvruchten) snoei je zodat je minder kans hebt op schimmels die de snoeiwonden infecteren.

Aanplanten van je tuinin de zomer?
Aanplanten in de zomer is ook mogelijk, zeker als je de zomertijd doorbrengt in eigen tuin. Het voordeel is dat je bij veel planten de zomerse bloeikleur kunt zien. Weet je niet goed hoe te beginnen? Bezoek ons tuincentrum en samen richten wij je tuin in met de vele planten die we op voorraad hebben staan.

Belangrijk: tijdens de zomermaanden is ons tuincentrum geopend van woensdag tot en met zaterdag vanaf 9.00 uur. Maak er samen met ons een mooie groene zomer van en geniet optimaal.

Henny van Lent-Polman
TuinTeacher en Plantendeskundige

Lepona Tuinarrangeurs
Houtsestraat 30 | 6613 AC Balgoij
www.lepona.nl | www.kiesjetuinproducten.nl | 024 - 642 38 37
Wo t/m vr 09.00-18u. Za 08.30-17.00 u

Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant