Afbeelding

Ver van huis vechten voor vrijheid

Nieuws 34 keer gelezen

Op de plek van het bevrijdingsmonument bij de brug van Grave vond vrijdag 25 juni een korte ceremonie plaatst in het kader van de Nederlandse Veteranendag. Voorbijgangers bleven staan om de ceremonie mee te maken. Jan van Thull (luitenant-kolonel b.d.) en Willem van den Berg (majoor b.d.) uit Grave brachten met een aantal re-enacters een groet aan alle militairen die vanaf de Tweede Wereldoorlog namens Nederland in oorlogssituaties vochten. Normaal organiseert de gemeente de Veteranendag. Vanwege corona is gevraagd de dag in kleinere kring te vieren. Het bestuur van de Graafse Kazematten, waar Van Thull en Van den Berg deel van uitmaken, pakte de handschoen op. In Grave zijn nogal wat veteranen woonachtig en er ligt er een enorme oorlogsgeschiedenis ‘met zweet en bloed van soldaten’.

Tijdens de plechtigheid hield Jan van Thull een toespraak: ‘mijn laatste uitzending in 2016 zat ik voor meer dan zes maanden midden in een dagelijkse oorlog in Mogadishu in Somalië. Dagelijks leed voor bijna iedereen, waar wij als westerse militairen alles deden om de mensen een menswaardig leven te kunnen geven. En natuurlijk met gevaar voor ons eigen leven. Maar ik zou het zo weer doen, zonder twijfel. Wij zetten ons in voor een hoger doel dat ook jullie raakt. Ook jullie weten dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Het is zoals planten van bomen. Je plant de boom niet voor jezelf maar voor de generaties die na je komen. Omdat je hoopt dat ze er op een dag onder kunnen zitten, om te schuilen voor de regen en af te koelen van de zomerzon’.
Hij eindigde zijn toespraak met zijn dank uit spreken aan alle collega-veteranen die waar ook ter wereld hun inzet hebben getoond.

Hij herhaalt: ‘namens alle andere militaire veteranen, ik zou het zo weer doen!’

NOS live zendt 26 juni vanaf 12.35 de opening van de Nederlandse Veteranendag uit.

Uit de krant

Uit de krant