Afbeelding

INGEZONDEN: ?Leugens in brief minister Ollongren over herindeling Schaijk-Landerd-Uden

Nieuws 5 keer gelezen

Geachte Kamervoorzitter, geachte mevrouw Arib,

Ik zie net de brief van minister Ollongren van 24 februari, betreft appreciatie amendement herindeling Maashorst (zie bijlage). Daarin staat dat “op basis van informatie van de gemeenten blijkt dat deze petitie op het moment van schrijven vaker ondertekend is dan de petitie van de actiegroep uit Schaijk die tegen deze herindeling is.”

Mevrouw Arib, dit is een PERTINENTE EN AANTOONBARE LEUGEN, een valse voorstelling van zaken. Dit toont nogmaals aan hoe doortrapt dit gemeentebestuur is, en dat ze nergens voor terugschrikken, zelfs niet voor liegen.
De waarheid is dat het aantal ondertekeningen door inwoners van Schaijk veel lager ligt dan die van onze petitie in 2019. Hoeveel lager precies is niet te zeggen omdat er heel veel anoniemen bij zitten. Maar enkele dagen geleden waren er 1.611 ondertekenaars in totaal, waarvan 729 uit Schaijk, 592 anoniem en 290 uit andere plaatsen dan Schaijk.
Uit analyse van een nog eerdere tussenstand van 1.347 (waarvan 616 uit Schaijk - 483 anoniem - 248 uit andere plaatsen) door de organisatoren zelf gepubliceerd, kwam naar voren dat op dat moment 57% van de anonieme ondertekenaars uit Schaijk zou komen. Vanuit dat percentage kan geëxtrapoleerd worden dat bij de tussenstand van 1.611 in totaal ongeveer 1.066 daarvan uit Schaijk zelf zouden komen.
Op het moment dat ik dit schrijf is de totaalstand 1.868 - dus een toename van nog eens 250 t.o.v. die laatste analyse. Al zouden al die 250 die sindsdien erbij gekomen zijn, uit Schaijk zelf zijn gekomen, dan nog zijn dat er honderden minder dan in onze petitie van 2019.

Dit alles nog los van de uitslagen van:
- de enquête in 2018 (1467 inwoners willen naar Oss, slechts 1079 naar Uden)
- de referendumaanvraag in 2020 (1121 officiële ondertekeningen)
- de verkiezingsuitslagen van 2018 (81% kiest voor een partij die een referendum belooft)

Uit alle cijfers blijkt dat er in Schaijk géén meerderheid voor de Maashorstgemeente te vinden is.

Wat ik ook graag even onder uw aandacht wil brengen: de wijze waarop deze lopende petitie is gepromoot en neergezet met overduidelijke steun van de overheid. In minder dan een week stampten ze een professionele campagne uit de grond, met gebruikmaking van het officiële logo van de nieuwe gemeente, een huis-aan-huis verspreid pamflet, een professioneel promo-filmpje, manshoge sandwichborden in het dorp etc. etc. Openlijk op social media gepromoot door de burgemeesters, de wethouders en de coalitiepartijen, en niet te vergeten op het officiële Twitteraccount van de gemeente. Er zijn al vragen gesteld of dit mag en kan, en of er door de gemeente gefinancierd is.

Ik vind dat de kamer recht heeft op EERLIJKE INFORMATIE.

En recht heeft om te weten hoe het komt dat wij hier in Schaijk ons vertrouwen in de lokale politiek zijn kwijtgeraakt. Hierom, dus.

Mevrouw Arib, roep dit een halt toe!

Met zeer bezorgde groet,

Mimi van der Meer, Schaijk

Uit de krant