Afbeelding

Leerlingen Merletcollege Grave brengen met kerst licht en kleur naar Catharinahof

Nieuws 10 keer gelezen

GRAVE - Wat begon bij een maakopdracht voor het vak techniek is uitgegroeid tot een maatschappelijke actie waar jong en oud aan samenwerken. Leerlingen van het Merletcollege in Grave gaan de uitdaging aan om, nog voor de kerst, 60 planttafels te maken en af te leveren aan bewoners van woon-zorgcomplex Catharinahof in Grave. De bewoners zijn inmiddels zelf ook betrokken bij deze uitdaging en leveren een creatieve bijdrage aan het productieproces. Veel partijen werken samen om deze actie tot een succes te maken. Dit is één van de kerstacties die in deze periode op Merletcollege worden georganiseerd. ‘Met elkaar, voor elkaar!’

Planttafels, we hebben er allemaal wel een aantal in huis. Echter de tafels die nu op het Merlet in Grave in productie zijn, werden een mooi project met een bijzonder verhaal. Initiatiefnemers, docent Peter Kuijpers en collega Paul Lamers, zijn enthousiast. Kuijpers: “Je wilt leerlingen enthousiasmeren en verleiden voor techniek en het belang van maken. Wanneer je een praktijkopdracht ontwikkelt zoek je naar hoe dit context kan krijgen voor leerlingen. In dit geval is het samen werken aan het realiseren van een gezamenlijk doel in de eigen regio een waardevolle context. Zeker wanneer je dat koppelt aan de actualiteit van de corona-aanpak. Het verbinden van twee generaties is een volgende en logische stap. Met elkaar, voor elkaar. Hoe mooi is dat.”

De challenge is in samenwerking met Anke Liefrink, activiteitencoördinator Evenementen, en Ariadne van Haren, activiteitenbegeleidster bij Catharinahof. Beiden verzorgden de eerste presentatie en officiële aftrap voor de leerlingen. Liefrink vertelt: “De actie vinden we top omdat het samenwerken aan een gezamenlijk doel is. De verbinding tussen jong en oud en het voor elkaar iets kunnen betekenen, dat is zeker zo belangrijk in deze tijd. Het is natuurlijk gewoon heel leuk dat we samen een mooi product leveren.”

Iedere leerling wordt gezien
Als je de school binnenkomt kun je er niet omheen. Er is een logo ontworpen en middels posters worden leerlingen warmgemaakt voor de challenge. Door de overzichtelijke omvang van de school is al snel iedereen op de hoogte van de kerstactie. Leerlingen van Merlet Grave in de regio hebben bekenden die in Catharinahof wonen. Dat motiveert! Op een poster met thermometer wordt dagelijks geregistreerd hoeveel planttafels er al gereed zijn. Zo blijft de hele school op de hoogte van de actie. Wat begon met één klas is op spontane wijze uitgegroeid van een klein naar een groter project. Leerlingen van de brugklas zijn gestart met het maken van kerstkaarten. Dus als er leerlingen willen aanhaken dan is dat zeker mogelijk. De leerlingen hebben de lat hoog gelegd: ‘We willen 60 bewoners van Catharinahof een prachtig kerstgeschenk bezorgen.’

Lichtpuntje in donkere dagen
Kuijpers werd door Jeanne van Lith van ‘Boekv(r)ouwen’ uit Escharen benaderd of ze mochten deelnemen aan de actie. “Natuurlijk kan dat!”, was de reactie van Kuijpers. Lith vertelt: “Dit jaar is er helaas geen kerstmarkt in Catharinahof. Wij vinden het toch belangrijk een klein lichtpuntje te kunnen zijn of geven in deze dagen. Toen hoorden we van het kerstproject dat het Merletcollege was gestart. Wij vinden het erg leuk daar een bijdrage aan te mogen leveren met 60 boekvouwcadeautjes. We hopen zo voor bewoners van Catharinahof een klein lichtje te zijn in deze donkere dagen en het verbinden van jong en oud hierin.”

Leerlingen zijn zelf verantwoordelijk voor het maakproces. Om de basis van het product goed te leren heeft iedereen eerst een eigen planttafel gemaakt. Daarna kregen ze inzicht in de opzet en werking van een productieproces. Hoe kun je een product in grote oplage produceren? In het technieklokaal is een heus productieproces ingericht, ambacht en techniek komen hier samen. Er wordt netjes en zorgvuldig afgemeten, gezaagd en bewerkt. De taken zijn verdeeld in het lokaal en de leerlingen kijken welke taak er bij hen past. De verantwoordelijke leerling voor de logistiek heeft het er maar druk mee: “Rustig, rustig, ik kom eraan!” Er staat een leerling bij de boormachine, deze taak heeft hij op zich genomen. “Kijk, het gaat vet goed meneer!”

Met elkaar én voor elkaar
Wonen, zorg, ontspanning en plezier lopen in Catharinahof naadloos in elkaar over. Er wordt verbinding gemaakt tussen mensen; jong en oud, professionals en vrijwilligers werken er aan een maatschappij die ‘goed voor elkaar’ is. Dat merk je aan alles. Al snel na de start van de challenge werd duidelijk dat de bewoners zelf ook graag een bijdrage willen leveren. Tijdens de atelierochtenden (Klavertje Groen) wordt er aandacht besteed aan de kerstchallenge en worden de bladen van de planttafels door bewoners gedecoreerd. Deze worden daarna weer door leerlingen op het onderstel gemonteerd. Een bewoner vertelt enthousiast: ‘Wat mooi dat we mee kunnen helpen. Op deze manier doen we het echt samen. Wel coronaproof natuurlijk…”

Er is veel aandacht voor de actiefoto’s van leerlingen en bewoners. Deze worden gedeeld door de twee locaties. Nieuwsgierig bekijken leerlingen de foto’s op het grote scherm. ‘Hé, die mevrouw ken ik”, roept een leerling. Ook op Catharinahof hangt een poster met thermometer voor de tussenstanden. Zal het ons lukken?

De kunst van het verpakken
Voordat een planttafel, kerststukje, kerstkaart en boekvouwcadeau uiteindelijk wordt afgeleverd bij Catharinahof maakt het nog een stop bij het leslokaal van Dienstverlening & Producten. Rollen folie en linten staan hier klaar voor de leerlingen van de bovenbouw. Zij verpakken professioneel en met grote zorg alle werkstukken tot 60 feestelijke kerstpakketten.

‘Samen klaren we deze klus’
Naast het Merletcollege en Catharinahof is de gemeente Grave onderdeel van de samenwerking. De gemeente ondersteunt en maakt het mogelijk dat er fleurige kerststukjes aan het kerstpakket worden toegevoegd. Deze worden bij de lokale bloemenwinkel Lavendel ingekocht, onder het motto ‘support your locals’. Wethouder Anja Henisch: ‘Ik ben erg enthousiast over dit mooie initiatief. Het bevestigt het belang en kracht van verbinden en samenwerken. Samen klaren we deze klus.”

Alles voor een glimlach
Ruim voor de kerst worden de kerstgeschenken bij Catharinahof bezorgd. Leerlingen vragen of ze mee mogen, maar er wordt vanzelfsprekend zorgvuldig afgewogen wat past en kan om dit coronaproof te organiseren. Afgaande op de eerste reacties wordt dit initiatief erg gewaardeerd door de bewoners. De cadeaus krijgen beslist een mooi plekje in de appartementen, dat kan niet anders. Op deze wijze dragen we samen bij aan warmte en aandacht die zoveel goed kan doen. En wie weet ontvang je een mooie glimlach... Wie wil dat niet in deze moeilijke tijd?

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant