Afbeelding

Rotaryclub Schaijk-Land van Ravenstein steunt Curaçao

Nieuws 12 keer gelezen

SCHAIJK – De kerstmiddag voor alleenstaanden in Schaijk, de zorgcoöperaties in Landerd, Herpen en Ravenstein, de Samenloop voor Hoop in Zeeland en het G-team van DAW. Het is slechts een kleine greep uit de projecten die in de afgelopen jaren financieel zijn ondersteund door Rotaryclub Schaijk-Land van Ravenstein. Naast goede doelen in de eigen regio biedt de serviceorganisatie ook wel eens de helpende hand aan humanitaire projecten verder van huis. Zo financierde de Rotary op verzoek van de Stichting Pater Vos al eens een school in India en verleende zij middels het schenken van tien grote koelboxen onlangs ook noodhulp aan het door de Coronacrisis geteisterde Curaçao.

Het ‘lijntje’ tussen de Rotary en Curaçao kwam tot stand dankzij de Schaijkse ondernemer Ric de Groot, wiens zoon Sjoerd een dierenkliniek runt op het grootste eiland van de Nederlandse Antillen. “Ik ging deze zomer naar Curaçao om Sjoerd, die daar woont en werkt als dierenarts, te helpen met het verbouwen van zijn kliniek”, vertelt Ric. “Op Curaçao heerst, met name sinds dat het toerisme volledig is weggevallen vanwege Corona, een enorme armoede. Het eiland is immers voor 75 procent economisch afhankelijk van het toerisme. Ik heb deze problematiek tijdens onze reguliere Rotary-meeting aangekaart en de club heeft toen besloten 1000 euro te doneren.”

Geen eten
Het bedrag was in principe bestemd voor voedselhulp, maar heeft uiteindelijk toch een iets andere bestemming gekregen, vertelt Ric. “Er zijn op Curaçao allerlei organisaties die zich bezighouden met maaltijden voor mensen die momenteel gewoonweg geen eten hebben. Een van die organisaties werkt samen met het Rode Kruis en het door een Nederlander geleide Kunuku Aqua Resort in Sint Willibrordus. Op dit resort worden elke dag 500 maaltijden bereid die vervolgens door vrijwilligers op diverse plekken op het eiland worden geleverd aan gezinnen.”

Koelboxen
Na diverse bezoeken en gesprekken die Ric ter plaatse voerde, werd duidelijk dat er - méér nog dan aan voedselpakketten - behoefte bestond aan middelen om de maaltijden goed en warmgehouden te kunnen transporteren. “We hebben daarom besloten om tien grote koelboxen aan te schaffen, die door hun isolerende eigenschappen ook zeer geschikt zijn om warme maaltijden lang warm te houden. Sjoerd heeft deze boxen uit naam van zijn bedrijf Veterinary Clinic Alablanca aangeboden aan de plaatselijke hulporganisatie. Dat gebeurde tijdens een middag waarop de vrijwilligers in het zonnetje werden gezet en waarbij ook het bestuur van het Rode Kruis Curaçao en de minister van Sociale zaken en Welzijn aanwezig waren. De boxen werden met heel veel dank en waardering door de organisatie in ontvangst genomen.”

Om de hulpactie op Curaçao te ‘verantwoorden’ voor zijn achterban hield Ric de Groot op 15 september aan de hand van foto’s en filmfragmenten een uitvoerige lezing en presentatie voor de leden van Rotaryclub Schaijk-Land van Ravenstein. Ric: “Ondanks dat dit dan misschien een druppel op de gloeiende plaat is, heb ik de stellige overtuiging dat wij een goede en nuttige zet hebben gedaan met het sponsoren van deze koelboxen. Vooral het blijvend karakter schept voldoening.”

Meer informatie over de rotaryclub is te vinden op www.rotary.nl/schaijklandvanravenstein.


Stille ramp op de Nederlandse Antillen
Op Aruba, Curaçao en Sint Maarten voltrekt zich een stille ramp, melden de samenwerkende hulporganisaties. Door de coronamaatregelen is het toerisme, waar de eilanden op draaien, nagenoeg stilgevallen. De economie krimpt mogelijk met een kwart, de werkloosheid stijgt razendsnel (sombere scenario’s spreken zelfs over zestig procent) en er heerst honger. ‘Er zijn kinderen die al meer dan een week niets gegeten hebben’, melden eilandbewoners op de site www.sameneenkoninkrijk.nl van Cordaid.
Op Curaçao wonen ook nog tienduizenden (illegale) vluchtelingen vanuit Venezuela. De olieraffinaderij Isla, ooit de tweede grootste werkgever op het eiland, is op sterven na dood. En nu is ook het toerisme volledig ingestort.
Op Curaçao neemt intussen het aantal inbraken, overvallen en berovingen sterk toe. Binnen het politiekorps is begin september ook Corona vastgesteld, 30% van de agenten zit in quarantaine. Ook artsen van CMC (Curaçao Medical Center) zijn besmet met Covid.
Alleen al op Curaçao leven volgens Cordaid meer dan 40.000 (van de 160.000 bewoners) mensen onder de armoedegrens. De lokale voedselbank deelt dagelijks duizenden pakketten uit. Ook zijn er veel lokale initiatieven om voedsel in te zamelen en rond te brengen.

Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant