Afbeelding

Prachtboek van Tom Gribnau over de Jezuïeten in Ravenstein

Nieuws 3 keer gelezen

RAVENSTEIN - De rijke historie van het Land van Ravenstein: je raakt er niet over uitgepraat en niet over uitgeschreven. Begin september presenteerde prof. Martin Jan van Mourik zijn boek over onze Vaderen des Vaderlands: Adolf en Philips van Kleef. En nog geen drie maanden later reist de bisschop van Den Bosch, Gerard de Korte, af naar Ravenstein om uit handen van Tom Gribnau het eerste exemplaar van ‘Martiaal en theatraal’ in ontvangst te nemen.

Een prachtig boek dat je in één adem uitleest. Daar zijn in dit geval de jezuïeten zelf debet aan. Zij verbleven in Ravenstein van 1643 tot 1772 en brachten elk jaar verslag uit aan hun algemeen overste in Rome. Die verslagen zijn gebundeld in een omvangrijk manuscript dat Tom Gribnau aantrof in het archief van de Nederlandse jezuïeten in Nijmegen. De in het Latijn geschreven teksten zijn vertaald door de docenten klassieke talen Pim Boer en Leo Nellissen. En Charles Caspers, verbonden aan het Titus Brandsma Instituut te Nijmegen schreef de inleiding met gedetailleerde achtergrondinformatie om een beter begrip te krijgen van die totaal andere wereld waarin de paters hun missiewerk verrichtten.

Want zo kon je het Land van Ravenstein wel bestempelen in die roerige periode: missiegebied. Een katholieke enclave omringd door de protestante ‘vijand’. Want na de Vrede van Munster waren in Brabant de protestanten de baas en werden katholieken overal vervolgd. Behalve in ons minuscule landje dat beschermd werd door machtige vorstenhuizen. In die tijd was dat het Beierse vorstenhuis Palts–Neuburg. De Duitse tak van de Jezuïetenorde zag het Land van Ravenstein als een belangrijk missiegebied dat koste wat kost voor de katholieke kerk behouden moest blijven. Wat onze paters Jezuïeten daar allemaal voor moesten doen, is mateloos boeiend om te lezen. Een greep:

- ‘Kortgehouden door het Hollands garnizoen konden en kunnen we tot nu toe nauwelijks iets anders doen dan de katholieken voor het oude geloof behouden. We hebben er toch meer gewonnen dan verloren. Want zeven of acht zijn weer van hun dwaling teruggekomen.’
- ‘In delen van over de Maas hebben we met gevaar voor gevangenneming en verdrinking de zieken en stervenden bijgestaan’.
-‘Eén persoon die hevig leed aan betoveringen, hebben we met Gods hulp beter gemaakt. Uit zijn mond gaf hij vlas, padden en andere dingen over en uit zijn oren kwamen flink grote en dikke tabakspijpen.’
- ‘Bijna dit hele jaar hebben wij ons geduld en onze geloofsijver bewezen aan gevangenen, samen met hen opgesloten in een nauwe kerker, hebben we hele dagen en nachten aan hun heil besteed en we hebben hen begeleid naar de executieplaats.’

Landgenoten, de winter nadert. Vlei je in een leunstoel bij het haardvuur, knip de leeslamp aan, sla dit boek open en laat je meevoeren in het leven van deze bevlogen paters. Daarna meteen door met het heerlijke boek van Van Mourik en voorwaar ik zeg u: u zult gelukkig zijn als nooit tevoren.

Theo van Duren
Chef Staatspersbureau

Uit de krant