Afbeelding

Basketballvereniging Grave viert 40-jarig bestaan

Nieuws 15 keer gelezen

GRAVE - Jubileumcommissieleden Theo Derksen en Erik Berndsen zitten midden in de voorbereidingen. Het geraamte van de feestelijke viering van het jubileum is er. Theo: “Maar we wachten op nog enkele toezeggingen. En natuurlijk willen we iedereen die in die veertig jaar lid is geweest graag op 6 oktober aanstaande verwelkomen”. Erik vult aan: “De leden van nu is geen probleem. Die kunnen we makkelijk bereiken. We hebben ook nog ledenlijsten van vroeger. Maar niet iedereen woont nog op hetzelfde adres. En om die mensen terug te vinden, dat wordt een hele klus. Maar we gaan ervoor”. Twee bestuursleden die hun sporen in de vereniging ruimschoots verdiend hebben.

“Op 29 september 1979 werd Basketballvereniging Grave officieel opgericht”, licht Theo toe. “We zijn al snel competitie gaan spelen. In 1984 speelden we met twee herenteams in de derde en vijfde klasse. Ook een damesteam speelde in de derde klasse. Met de junioren en aspiranten liep het nog niet hard. Om dit te promoten is toen een jeugdbasketballtoernooi georganiseerd. De senioren pakten uit met een internationaal toernooi. Bij de heren won BC Heeze, vóór het Duitse Rheinhausen. B.V. Grave werd vijfde. Ook bij de dames werd B.V. Grave vijfde. De Duitse gasten uit Rheinhausen wonnen, vóór hun landgenoten uit Dinslaken en Kleve. Dat waren nog eens tijden”. Het eerste kampioenschap voor BV Grave werd ook in 1984 gevierd. Heren 2 werd kampioen van de vierde klasse.

Jaren van bloei
Erik Berndsen: “Tussen 1989 en 2004 waren de jaren waarin onze vereniging tot volle bloei kwam. We hadden maar liefst 15 teams, waarvan 2 rolstoelteams. Verder was er een brede kern van vrijwilligers, die alles voor de vereniging deden. Je begrijpt dat we ook die mensen nog weer eens terug willen zien”.
De rolstoelbasketballers namen een prominente plaats in binnen BV Grave. Theo: “Die speelden echt goed. In 1991 promoveerden ze zelfs naar de Eredivisie”. De Gelderlander schreef op 22 april 1991: “Het kampioenschap en de promotie zijn binnen. Tegen het lastige Antilope had Grave het bepaald niet makkelijk. De zenuwen speelden de thuisclub natuurlijk ook parten, daarnaast waren een schutter en een snelle man van de gasten ware kwelgeesten”. Ondanks die kwelgeesten won Grave met 51-40 en bereikte het hoogste niveau. Ook de dames lieten zich niet onbetuigd en pakten de titel in de tweede klasse. Onder leiding van coach Bert de Wit werd Yellow Sox met 53-18 in de pan gehakt.
In de loop der jaren werden ook de grote internationale toernooien van B.V. Grave bekend. Met ruim 20 teams uit Nederland, België en Duitsland timmerde BV Grave flink aan de weg.

Erik: “Het 10-jarig bestaan werd gevierd in een grote feesttent in de Stoof. Kampioenenteams werden in de bloemetjes gezet en er werd weer een groot toernooi georganiseerd. De vereniging had toen 95 leden, waaronder ook voldoende jeugdleden om competitie te spelen. De ledenvergaderingen werden in die tijd in Katrien gehouden. In 1991 mochten we het honderdste lid, in de persoon van Frans Bakers, verwelkomen”.

40 jaar basketball in Grave
De jaren vlogen voorbij. Het aantal leden verminderde beetje bij beetje. Erik: “Op dit moment hebben we nog twee jeugdteams en een recreantenteam. Maar de gezelligheid is gebleven. En ook dat vinden we heel belangrijk. Sporten met plezier. Daarom gaan we het 40-jarig bestaan vooral vieren in een sfeer van reünie en gezelligheid. Elkaar weer terugzien. Op 6 oktober beginnen we met een sportieve activiteit in de sporthal van Laco voor de jeugd, geleid door twee ex-spelers. Daarna komen we samen in het sportcafé van Laco. Dat zullen we intensief versieren. We gaan er gezellig bijkletsen, oude koeien uit de sloot halen en meedoen met een kahootquiz. We presenteren een speciale uitgave van ons destijds zo gewaardeerde clubblad en we kijken hoe we op een leuke manier alle herinneringen digitaal kunnen verpakken. Daarna natuurlijk een hapje en een drankje, waarvan enkele voor rekening van onze vereniging. We vragen geen bijdrage voor deze dag. Daar hebben we voor gespaard”. Theo lacht: “Een eindtijd zetten we er niet bij. We hopen natuurlijk dat er heel veel (oud)leden komen. Iets speciaals is dat we die dag een prijsje over hebben voor een team dat dezelfde groepsfoto als die van vroeger kan maken. Dat zou leuk zijn. Omdat er nogal wat te regelen is en we graag snel willen weten met hoeveel personen we rekening mogen houden, vragen we jullie om je zo snel mogelijk op te geven. Dat kan via jubileumcommissie@bvgrave.nl“.

Na de zomervakantie volgt meer informatie in de Arena.

Afbeelding

Uit de krant