Afbeelding

De definitieve oplossing voor Bunions en hamertenen is Minimaal Invasieve Chirurgie

Nieuws 555 keer gelezen

Voor Hallux valgus zijn in vele decennia meer dan 130 verschillende chirurgische technieken ontwikkeld, waarbij elke keer de complicaties worden geminimaliseerd en het herstel wordt verbeterd met uitstekende biomechanische resultaten. Daarom zijn er klassieke of open interventies en technieken die minimaal invasieve of percutane voetchirurgie worden genoemd, waarbij slechts kleine incisies worden gemaakt met uitstekende resultaten.

De doelstellingen van de bunionchirurgie zijn:
* De symptomen van pijn bij het lopen als gevolg van het wrijven of de druk van het schoenen te elimineren.
* Het verbeteren van de kwaliteit van het leven en beperkingen in de dagelijkse activiteiten.
* De vervorming te corrigeren, met biomechanische doeleinden.
* Esthetische motieven.

Waardoor worden er bunions of Hallux valgus geproduceerd?
* Er zijn verschillende risicofactoren betrokken bij het verschijnen en de progressie van bunions.
* Genetische factoren, zoals laksheid van het ligament, gewrichtshypermobiliteit en een anatomische verandering.
* Het gebruik van ongeschikte schoenen zoals het gebruik van hoge hakken en smalle teenschoenen.
* Er zijn ook andere aandoeningen zoals platte voeten, obesitas, en meerdere voetmisvormingen ….

Waarom ontstaan er klauwen of hamertenen?
Deze misvormingen van de tenen worden voornamelijk veroorzaakt door onevenwichtigheden in de spier- en botstructuren van de voet. De aangetaste gewrichten worden geleidelijk vervormd tot ze stijf worden en het gewricht wordt ontwricht. De regelmaat van deze misvormingen neemt toe met de leeftijd en het vrouwelijk geslacht wordt tot 5 keer zo vaak in dit geval.

Onder de oorzaken van deze misvormingen moeten we de aandacht vestigen op het type voet, eerdere trauma’s, gewrichtsziekten, het type schoenen en neuromusculaire en inflammatoire aandoeningen.

Klauw- en hamertenen moeten vroegtijdig worden behandeld om stijve en permanente misvormingen te voorkomen. In veel gevallen wrijft het inwendige deel van de schoenen tegen de gewrichten van de tenen, waardoor eelt of slijmbeursontsteking in deze gebieden ontstaat.

Relatie tussen bunions en hamertenen
Een van de belangrijkste risicofactoren voor de ontwikkeling van hammertenen is Hallux valgus. De voorovergang neemt toe als de tweede teen langer is dan de eerste teen.

In de Hallux valgus beïnvloedt de positie van de eerste teen bij bunions de positie van de eerste teen als gevolg van de afwijking naar binnen van de top van de eerste teen, waardoor een scheefstand ontstaat, met de neiging om korter te zijn dan de tweede teen. Hierdoor buigt de tweede teen bij het dragen van schoenen.

Beide misvormingen kunnen zich in de loop van de tijd ontwikkelen, dus wordt altijd voorgesteld om de twee problemen tegelijkertijd operatief op te lossen en een verdere verslechtering te voorkomen.

Seinen die aangeven dat een bunion moet worden weggehaald
Chirurgie is meestal de methode van het voor eens en voor altijd oplossen van bunions. Hoewel er orthese-alternatieven zijn met hulpmiddelen die op de voeten worden gebruikt om de voortgang van de deformatie te voorkomen, hebben deze niet-chirurgische alternatieven een beperkte en tijdelijke werking. De vervorming vordert. In veel gevallen verdient het de voorkeur om te voorkomen dat de chirurgische aanpak wordt bemoeilijkt door het bereiken van zeer vergevorderde fases die de chirurgische aanpak bemoeilijken.

De belangrijkste indicaties voor chirurgie zijn:
* Frequente pijn en ontsteking, met andere veranderingen in de voet ondergeschikt aan de vervorming.
* Frequente behoefte aan pijnstillers.
* Bijbehorende afwijking in de tenen.
* Hyperkeratose of nagelveranderingen als gevolg van wrijving.
* Loopstoornissen of wanneer de patiënt meer sedentair wordt of langzamer beweegt.
* Vroege hallux valgus, met matige of ernstige stadia vanaf de jeugd.
* Esthetische redenen.

Het is altijd belangrijk om een deskundige podotherapeut te raadplegen die, na een zorgvuldige klinische en radiologische evaluatie, de meest gunstige procedure zal bepalen.

Denkt u aan bunion of klauwtenen chirurgie?
Neem dan contact op met de kliniek van dr. San Román, de artsen van San Román zijn opgeleid en geüpdatet om u de beste oplossing voor uw voetprobleem te bieden. Wij hebben 40 jaar ervaring met minimaal invasieve chirurgie van bunions en hamertenen. En wij beschikken over apparatuur, materialen en technieken van de laatste generatie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant