Afbeelding

Aangrijpende docu Schapenheld toont de strijd van Brabantse herder

Nieuws 10 keer gelezen

OSS - De Groene Engel vertoont woensdag 27 en donderdag 28 februari de indrukwekkende documentaire Schapenheld van de in Heesch geboren en getogen regisseur Ton van Zantvoort (1979). Deze film ging tijdens IDFA (Internationaal Documentairefestival) in première en kreeg lovende kritieken. De documentaire gaat over de idealistische Stijn, een traditionele schaapsherder die wordt gedwongen te innoveren in een wereld die haaks staat op zijn idealen. In deze aangrijpende en filmische documentaire zijn we dicht bij Stijn en zijn familie in hun zoektocht om de traditie levend te houden. Op woensdag 27 februari is regisseur Ton van Zantvoort bij de filmvertoning aanwezig en zal na de film vragen beantwoorden van het publiek.

Van Zantvoort is geboren en getogen in Heesch en zat op het Maaslandcollege in Oss. Hij is regisseur, cameraman en editor. Zijn werk wordt vertoond op gerenommeerde filmfestivals. Hij kijkt uit naar de ontmoeting met het publiek op woensdag 27 februari: ‘Ik hoop dat iedereen naar de Groene Engel komt en dat er veel oud-bekenden te zien zijn.’
De film deed het erg goed op het filmfestival IDFA en kwam in de top tien Best of IDFA als hoogst scorende Nederlandse film. Van Zantvoort: ‘Ik denk dat de film goed ontvangen wordt, omdat het geen trage, saaie natuurdocumentaire is. De film heeft een hoog tempo, plotwendingen en een sterke narratieve verhaallijn zoals in een fictiefilm. Het verhaal is universeel herkenbaar. Het is geen herder zoals je ze verwacht, maar een echte Brabantse rauwdouwer. Wat het dan extra tof maakt, is dat zo’n klein Brabants onderwerp, dus ook internationaal enorm aanslaat. De film is inmiddels geselecteerd voor meerdere Oscar gekwalificeerde A-filmfestivals.’

Schaapherder
Tien jaar geleden ontmoette Van Zantvoort een van de laatste traditionele schaapherders in Nederland. Stijn had het ideale leven, een liefhebbende vrouw, een kudde schapen en leefde in de natuur zoals we ooit allemaal deden en vaak nog naar verlangen. Door de jaren heen merkte de filmmaker echter hoe de ontspannen en opgewekte herder een steeds korter lontje kreeg en verbitterd raakte. Stijn en zijn familie vechten om hun rustige en eenvoudige leven te behouden, maar dit blijkt steeds moeilijker te worden in een dichtbevolkte, moderne wereld waar de kracht van geld en massaproductie zwaarder weegt dan goede bedoelingen en trage tradities.

Tickets voor de vertoningen op 27 en 28 februari zijn te krijgen op www.groene-engel.nl. Een kaartje kost 8,50 euro. Beide avonden start de documentaire om 20.30 uur.

Afbeelding

Uit de krant