Afbeelding

Actiecomité Voor Democratie in Landerd wil referendum

Nieuws 6 keer gelezen

LANDERD - Het onlangs in het leven geroepen actiecomité Voor Democratie in Landerd heeft maar één doel: een referendum voor de inwoners van Reek, Schaijk en Zeeland om per kern te beslissen over de aanstaande herindeling. Initiatiefnemers zijn Piet Manders en Piet Geurts van Kessel uit Schaijk en Corrynne van Traa uit Zeeland. Het drietal vindt dat de democratie geweld aan wordt gedaan en probeert via verschillende kanalen alsnog een referendum af te dwingen.

Geurts van Kessel stelt dat zijn rechtsgevoel een flinke deuk op heeft gelopen. “We worden geconfronteerd met het onvermogen van onze volksvertegenwoordigers om te luisteren naar, te geloven in en recht te doen aan de inwoners van Landerd”, begint hij. “De houding van de coalitiepartijen en de VVD zijn na de verkiezingen honderdtachtig graden gedraaid. Vooraf hadden ze nog de mond vol over inspraak, maar daar hoor je nu niets meer over. Ze pretenderen te weten wat het beste voor ons allemaal is. Dat noem je nou arrogantie van de macht.”
Naast de politiek krijgt ook Marnix Bakermans er flink van langs van het drietal. “We missen de onpartijdigheid die een burgemeester hoort te hebben”, betreurt Manders. “Volgens ons ziet hij het als zijn taak om Landerd bij Uden onder te brengen. Hij zal het ontkennen, maar wij hebben sterke aanwijzingen dat het zo is. Bewijzen kunnen we het niet, maar het kan bijna niet anders.”

Ombudsman
Om een tegengeluid te bieden hebben de drie besloten samen een actiecomité op te richten. “In eerste instantie waren we politiek ongebonden”, licht Manders toe. “Daar stappen we een beetje vanaf, want we willen graag iemand van Progressief Landerd en iemand van de RPP uitnodigen om zich bij ons aan te sluiten om te laten zien hoe serieus zij het begrip democratie nemen. We handelen transparant en spelen geen politieke spelletjes.”
Ondanks de beperkte bezetting is de groep vastbesloten door te zetten. “We treden zo snel mogelijk in contact met een ombudsman met de vraag hoe we dit het beste aan kunnen pakken”, vult Geurts van Kessel aan. “Heel snel daarna, of misschien tegelijkertijd al, trekken we ook aan de bel bij Commissaris van de Koning Wim van der Donk. Het doel is een eerlijk referendum zodat de inwoners van Reek, Schaijk en Zeeland per kern kunnen beslissen of ze naar Oss of Uden willen. Betrokken partijen moeten van tevoren uitspreken zich bij de uitslag neer te leggen. Dat geldt voor ons, maar ook voor de politiek. Voor die keuzevrijheid strijden we, voor de democratie.”

Mensen die willen reageren kunnen contact opnemen via actiecomitevdil@ziggo.nl

Uit de krant