Afbeelding

Recordaantal branden door zonnepanelen

Nieuws 892 keer gelezen

De duurzaamheidsvoordelen en financiële besparing die zonnepanelen opleveren, zijn genoegzaam bekend, Toch is er ook een schaduwkant. De panelen kunnen in brand vliegen, iets dat enkele tientallen keren per jaar voorkomt.

De onderzoeksredactie van RTL nieuws verdiepte zich onlangs in het onderwerp en telde in totaal 21 branden met zonnestroominstallaties in 2018: twaalf bij huizen, vier bij schuren, drie bij bedrijfspanden en twee bij zonnestroomparken.

Het recordaantal branden met zonnepanelen baart brand- en elektrotechniekexperts grote zorgen. Zij luiden de noodklok over de slechte kwaliteit van de installatie van de panelen. Volgens Brandweer Nederland ligt het aantal branden met zonnepanelen in werkelijkheid nog beduidend hoger dan de 21 in 2018, omdat de cijfers niet goed worden bijgehouden. ‘Je ziet de toename van de branden, je ziet de risico’s in de woonomgeving toenemen’, zegt Nils Rosmuller, lector aan het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) tegen RTL Nieuws.

Oorzaak
Wat de exacte oorzaak is van de branden is in veel gevallen nog niet duidelijk, omdat de onderzoeken nog lopen. Deskundigen op het terrein van elektrotechniek en brand stellen echter eensgezind dat het met name misgaat door het zeer slechte installatiewerk van de panelen. Nils Rosmuller van het IVF beaamt dit. ‘In diverse gevallen is het installatiewerk de oorzaak van de branden geweest.’

‘Regels niet nageleefd’
Volgens het Nederlands Normalisatie Instituut NEN, de instantie die voorschrijft waar elektrotechnische installaties in gebouwen wettelijk aan moeten voldoen, voldoen de meeste zonnepaneelinstallaties voldoen niet aan de basisvoorwaarden. ‘Bouw- en elektrotechnische regels worden niet nageleefd door installateurs bij het plaatsen van panelen. Elektrotechnische installateurs zitten vaak niet te wachten om boven op daken te klimmen en schakelen daarom dakdekkers in om de panelen aan te leggen en aan te sluiten. Voor het gemak wordt dan vergeten dat een zonnepaneelinstallatie een kleine elektriciteitscentrale op je dak is, waarbij meerdere dingen mis kunnen gaan.”

Kwetsbaarheden
De belangrijkste oorzaken van branden bij installaties met zonnepanelen zijn het oververhit raken van defecte cellen in de panelen, slecht op elkaar aangesloten kabels en stekkers en oververhitte omvormers.
Op dit moment telt Nederland meer dan 11 miljoen zonnepanelen. Een aantal dat nog altijd groeit. Wanneer er geen maatregelen worden genomen, zal ook het aantal branden flink toenemen, zo is de verwachting.

Kijk hier voor onafhankelijk advies over zonnepanelen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant